2023. január 30., hétfő

Incidensekkel telő mindennapok

Nem csökken a feszültség Észak-Koszovóban – A koszovói külügyminiszter nem hozná létre a szerb önkormányzatiságot

Számos incidens zajlott le az elmúlt napokban Észak-Koszovóban, az ezekkel kapcsolatos fejleményekről kedden újabb információkat közölt a média. A belgrádi beszámolók a KoSSev hírportálra hivatkozva közölték, hogy a koszovói rendőrség letartóztatott egy albán nemzetiségű férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy előző nap társaival rátámadt egy kiskorú szerb fiúra Kosovska Mitrovica Suvi do városnegyedében. A tinédzser otthonról indult reggel hétkor, amikor saját és szüleinek beszámolói szerint négyen megtámadták és megverték. Az előállított 22 éves személyt 48 órás előzetesbe helyezték, könnyebb testi sérülések okozása miatt. A 15 éves szerb L. M. a fejsérülések mellett véraláfutásokat és horzsolásokat szenvedett.

KÉTFÉLE IGAZSÁG

Petar Petković, a szerbiai kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője kedden a kraljevói kórházban felkereste Miljan Delevićet, akire előző nap lőttek rá a ROSU speciális egység tagjai Leposavić közelében, amikor a rendőrségi felszólításra nem állította meg autóját, továbbhajtott, s kárt okozott a rendőrségi járműn is. A ROSU lövéseket adott le a kocsira, az egyik golyó a férfi mellkasának bal felébe fúródott. A helyi szerbek illegálisnak tartják a rendőrség ellenőrzőpontjait, a brüsszeli megállapodásra hivatkoznak, amelynek értelmében a speciális egységeknek nem lenne szabad a szerbek által lakott Észak-Koszovóban állomásozniuk. A ROSU tegnap újra ellenőrzőpontot állított fel az incidens helyszínén.

Petković a látogatást követően azt mondta, Delevićet azért lőtték meg, mert szerb, s a koszovói speciális rendőrség célja voltaképpen a szerbek likvidálása. Az irodavezető azt mondta, az autó hátsó részét számos lövés érte, s Delević is beszámolt arról, hogy a ROSU felszólítás nélkül lőtt. Ez ellentmond a koszovói rendőrségi beszámolónak. A ROSU egyébként azt is közölte, hogy Delević és társa bűncselekményeket követtek el, ezért akarták megállítani.

BŰNBANDÁK HÁBORÚJA?

A koszovói rendőrség arról adott hírt, hogy gyilkosság történt az Uroševachoz közeli Stari Kačanik településen, amikor ismeretlen tettesek lövéseket adtak le a 48 éves N. C. által vezetett autóra. Nusret Cenës korábbi tábornokról, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) tagjáról van szó, akit hármas gyilkossággal gyanúsítanak, ezeket a hírek szerint 2007-ben követett el Kačanikon. A spekulációk szerint bűnbandák közötti leszámolás okozhatta halálát, de a hivatalos rendőrségi közlemény erre nem tért ki.

ESÉLYTELEN SZERB REMÉNYEK

Felkorbácsolta kedden Belgrádban a kedélyeket Donika Gërvalla-Schwarz koszovói külügyminiszter, aki az észt közszolgálati médiának nyilatkozva azt mondta, a szerb községek közösségének terve halott, sohasem valósulhat meg, mert a koszovói alkotmánybíróság az erről szóló határozat 23 pontját is alkotmányellenesnek tartotta. A világon nem lehet olyan demokratikus államvezetőséget találni, amelyik saját alkotmánya ellen cselekedne, fogalmazott Gërvalla-Schwarz. Ennek ellenére Pristina hajlandó lesz a koszovói szerbek jogairól tárgyalni, ha ugyanígy Szerbia is kész lesz az albán kisebbség jogairól megbeszéléseket folytatni – fűzte hozzá.