2024. április 25., csütörtök

A tolerancia jegyében

A zentai Kéz a Kézben egyesület pártfogoltjai a Stevan Sremac Általános Iskolában vendégeskedtek

Csütörtökön délelőtt a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete fellépett a zentai Stevan Sremac Általános Iskolában. Az iskola ebédlőjében gyűltek össze az alsó tagozatos diákok és a tanárok. Csontos Bata Márta, az egyesület elnöke elmondta, hogy A néma hercegnő című mesejátékot mutatják be az iskolásoknak.
– Ezt az műsort már egyszer előadtuk a színházban még decemberben a fogyatékos emberek világnapja alkalmából. Pecarski Elvira tanítónővel nagyon jó kapcsolatot ápolunk, a korábbi években is elhozta az osztályát az előadásunkra. Úgy gondoltuk, jó lenne az iskolában is egy előadást szervezni, hogy minél több gyerek láthassa. Mindig olyan mesejátékokat választunk, amelyeknek van valami tanulsága, és az elfogadásra tanítanak bennünket. Fontos, hogy a gyerekek lássák, hogy a környezetükben élnek fogyatékos emberek is, akiktől nem kell félni, hiszen ugyanolyanok, mint bárki más, és el kell őket fogadni úgy, ahogy vannak. Január 24-én, kedden a Thurzó Lajos Általános Iskolában is fellépünk majd, és ott is bemutatjuk az alsósoknak ugyanezt az előadást – mondta.
A mesejátékot nagyjából 360 alsós kisdiák nézte végig, és szemmel láthatóan jól érezték magukat az előadás során.
Pecarski Elvira tanítónő kezdeményezésére és meghívására látogatott el a Kéz a Kézben egyesület az iskolába. A tanítónő elmondta, hogy az iskolai tananyagban benne van a tolerancia. Hozzátette, hogy ebből az alkalomból évek óta viszi az osztályait különböző előadásokra.
– Úgy gondolom, hogy a toleranciát legjobban úgy lehet megtanulni, illetve megérteni, hogyha a gyerekek látnak egy fogyatékkal élő embert. Ne ítéljenek első látásra, vegyék észre azt, hogy ezeknek az embereknek is vannak értékeik. Ők is ugyanúgy igyekeznek megtalálni önmagukat ebben a világban, mint bárki más, és nem szabad, hogy az első reakciójuk a gúnyolódás legyen. Szerettem volna elhívni őket az iskolába, és ezzel kapcsolatban felkerestem az intézmény igazgatóját, aki támogatta a kezdeményezésemet. Minden osztály csatlakozott az eseményhez, mindenkit érdekelt a mesejáték. Az előadás során azt vettem észre, hogy a tanulók sokkal jobban figyeltek, mint bármely más előadáson. Megjegyezték a szereplőket, és az esemény után sok kérdést tettek fel. Sosem volt olyan, hogy kinevettek volna valakit, teljes érdeklődéssel követték végig, és úgy vettem észre, hogy megváltoznak tőle a diákok pozitív irányba. Egy kis ajándékkal is készültünk az egyesületnek, egy jelképes összeget gyűjtöttünk össze, amelyet az előadás előtt átadtunk nekik – mondta Pecarski Elvira. 

Nyitókép: Az egyesület tagjai A néma hercegnő című mesejátékot mutatták be