2024. március 28., csütörtök

Magyar tannyelvű óvoda és iskola Belgrádban?

A Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére az állami intézményes rendszeren belül megvalósulhat az egy évtizedes ötlet

Várhatóan már szeptember elsején megnyílhat Belgrádban egy kétnyelvű óvodai csoport, ahol a gyerekekkel magyar és szerb nyelven folyik majd a foglalkozás, sőt egy magyar tannyelvű osztály beindítását is fontolgatják. A feltételek megvannak hozzá és a politikai akart is, így már csak az adminisztratív és szervezési kérdéseket kell megteremteni ahhoz, hogy ez a többéves terv meg is valósuljon, tudtuk meg Nebojša Marjanovićtól, a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének elnökétől.
Nebojša Marjanović beszélgetésünk során elmondta, hogy a kétnyelvű óvodai csoport bevezetését tulajdonképpen a szervezetükbe ellátogató diplomáciai körökből származó emberek, párttagok, belgrádi magyarok, vegyes házasságban élők, illetve nem magyarok vetették fel. Ők néhány évvel ezelőtt kezdtek lobbizni, hogy egy ilyen tanintézmény meg is valósuljon, hiszen Belgrád egy többnyelvű közeg, számos esetben folyik két nyelven az oktatás, de a magyar nyelv tanulását eddig még valamiért nem szervezték meg, miközben igény lenne rá.

Miklós Hajnalka

Nebojša Marjanović (Fotó: Miklós Hajnalka)

– A koronavírus-járvány miatt eddig nem volt lehetőségünk ezt az ötletet megvalósítani, majd belgrádi helyhatósági választások, illetve a köztársasági választások miatt került egy kicsit háttérbe a kérdés, de végre megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy megalakuljon egy kétnyelvű óvodai csoport, és abban reménykedünk, hogy tanévkezdéskor, vagyis az idén szeptemberben már megnyílik egy szerb–magyar csoport a városi óvodák valamelyikében – emelte ki Marjanović. Hozzátette ugyanakkor, hogy a legjobb időpontban kezdték meg a megbeszélések sorozatát a városi illetékes szervekkel, hiszen áprilisig el kell, hogy készüljenek az iskoláskor előtti intézményekkel kapcsolatos tervek, amikhez fontos adat az óvodába induló gyerekek száma is.
– A gyerekek számát illetően szerintem nem lesz gond, hiszen az érdeklődő szülők számát tekintve, legalább 20 gyermek beiratkozhatna ebbe a csoportba, ugyanakkor az óvodai alkalmazottak esetében is kapcsolatban vagyunk olyan személyekkel, akik eleget tudnak tenni az elvárt követelményeknek, és már dolgoznak a belgrádi óvodák valamelyikében. Vagyis nincs szükség új foglalkoztatottakra, hanem átcsoportosítással meg lehet oldani ezt a kérdést. Egyedül még azt kell megszervezni, hogy mely óvodában vezessenek egy ilyen kétnyelvű csoportot – mondta. Marjanović rámutatott, Belgrád nagy város és a magyarság sem koncentrálódik egy községben, így az óvoda megválasztása sem ez alapján történik. Egy olyan óvodában gondolkodnak, amelyben van hely egy újabb csoport létrehozására és mindenki számára elérhető. Kiemelte, még azt is át kell gondolni, hogy egy átalakított, vagy egy teljesen új óvodai csoportot hoznak majd létre.
– A szervezési kérdésekkel kapcsolatban már tárgyaltunk az államtitkárunkkal, Vicsek Annamáriával. Konkrét lépéseket beszéltünk meg vele, így azon dolgozunk, hogy minden követelménynek eleget tudjunk tenni. A jövő héten pedig a városi oktatási titkárral fogok tárgyalni. Ekkor beszéljük meg majd várhatóan a részletkérdéseket is. Ami pedig a felszerelést, a szükséges irodalmat és más szükséges kelléket illeti, tárgyalásokat folytattunk már a Magyar Nemzeti Tanáccsal, amely illetékesei szintén szándékot mutattak, hogy segítsenek nekünk a kétnyelvű óvoda létrehozásában. Emellett más támogatók is készek segíteni nekünk abban, hogy egyik legfelszereltebb óvodai csoporttal büszkélkedhessünk. Egyébként a legjobb időpontban történik mindez, hiszen szeptember 1-től minden óvoda Belgrád területén ingyenes lesz – hangsúlyozta a VMSZ belgrádi szervezetének elnöke.
Elmondta ugyanakkor, hogy bár egyelőre az óvodai csoport létrehozására összpontosítanak, mégis tervezik egy magyar tannyelvű iskolai első osztály bevezetését is.

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

– Ennek kapcsán is tárgyaltunk az oktatási államtitkárral. És azt gondolom, ebben az esetben is teljesíteni tudjuk az előírt minimális létszámú osztály létrehozását, ami 15 tanulót jelent. Az osztálytanító kérdése sem okoz gondot, azt gondolom. Elvárásaink szerint már szeptemberben elkezdődhetne az oktatás, és ezzel egy olyan ciklus, ami minden évben újabb és újabb generációkkal tartja fenn a magyar tannyelvű oktatást a belgrádi általános iskolák valamelyikében – emelte ki Nebojša Marjanović, majd ebben az esetben is megemlítette, a főváros területén miden iskolában ingyenes lesz a tankönyvek beszerzése is.
A belgrádi magyarok anyanyelven folyó oktatásának megszervezésével már egy évtizeddel ezelőtt próbálkoztak, amikor a belgrádi nagykövetség épületében szervezték meg az úgynevezett Vasárnapi Ovisulit – tudtuk meg Vicsek Annamária oktatási államtitkártól, aki akkoriban még logopédusként foglalkozott a rászoruló gyermekekkel, illetve az Ovisuli megszervezését koordinálta, aminek eredményeképpen két éven át vasárnaponként két csoportban foglalkoztak az iskolás, illetve óvodás gyermekekkel.
– Azidőtájt csak még nem volt rá mód, sem igény, hogy az állami oktatási rendszeren belül szülessen megoldás a magyar tannyelvű oktatásra, nevelésre Belgrádban, azonban a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi szervezete elnökének és csapatának közösségépítő és magyarság-erősítő munkájának köszönhetően mostanra születtek meg ennek a feltételei, és a politikai erőnk is megvan hozzá, hogy ezt a nemes célt meg is valósítsuk – tette hozzá az államtitkár.

Nyitókép: Miklós Hajnalka