2024. április 26., péntek

Nemes küzdelem a tiszta lelkekért

Megalakulásának huszadik évébe lépett a Bethesda Szeretetszolgálat

Az idén 20 éves topolyai Bethesda Szeretetszolgálat a működése során két területre összpontosít. Elsősorban az értelmi fogyatékos egyének napközijét működteti munkanapokon 7-től 15 óráig, amit a szállítószolgáltatásnak köszönhetően a községbeli felhasználók mellett a Szabadka és Zenta vonzásköréhez tartozó településeken élők is igénybe vesznek, másodsorban az eltérő fejlődési igényű gyermekek fejlesztését tűzte ki célul.

Cipó Rózsa intézményvezető elárulta, hogy nem kevés energiát emésztett fel a Bethesda idén februárban lejáró működési engedélyének feltételeit újból teljesíteni, illetve az előírásokhoz igazodva meghosszabbítani.

– Az elmúlt húsz év egyik legnagyobb sikere, hogy mind ez idáig zavartalan volt a működésünk, és számíthattak ránk a felhasználóink. A minisztérium által jóváhagyott engedély behatárolja, hogy hány személlyel tudunk foglalkozni. Pillanatnyilag 13-an látogatják a felnőttprogramokat, akiknek rekreációs, kreatív, irodalmi, zenés műhelyeket is szervezünk, valamint kertészkedünk, és nagy hangsúlyt kap a nyugodt kávézás, az ebéd is a csoportdinamika alapján – kezdte a beszélgetést Cipó Rózsa, aki elmondta, hogy a Bethesdában hárman állnak alkalmazásban, és három rendszeresen helytálló önkéntes jelenlétére számíthatnak, illetve vannak, akik időszakosan érkeznek segíteni. Az igazgatónő jelentős biztonságérzetnek nevezte, hogy az önkormányzat és a helyi közösség kiemelt figyelmet szentel az intézménynek, így az adományok mellett például a topolyai helyi közösség anyagi segítségével tudták elvégezni az udvar egy részén sürgetővé vált felújítási-betonozási munkálatokat.

– Meghallgatást kértünk Szatmári Adrián polgármesternél, aki az önkormányzat támogatásáról biztosította a Bethesdát ezekben a nehéz időkben, hiszen a napközi szolgáltatás a költségvetés részét képezi immár négy éve. Figyeljük a ránk vonatkozó pályázatokat is. A korábban hatalmas segítséget nyújtó külföldi programok sajnos az utóbbi időben elmaradnak. Így a szülők számunkra folyósított hozzájárulása is a működés komoly feltétele. Tisztában vagyunk vele, hogy a családok költségvetését ez megterheli, viszont mi ennek a tételnek köszönhetően tudjuk például a napközisek étkeztetését biztosítani – hallhattuk.

Cipó Rózsa és Huber Varmuzsa Anikó a Bethesda-napközi csoportjával (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Cipó Rózsa és Huber Varmuzsa Anikó a Bethesda-napközi csoportjával (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Huber Varmuzsa Anikó gyógypedagógus hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően magyar nyelvű, szociális készséget fejlesztő társasjátékokkal sikerült gyarapítani a felszerelésüket.

– A múlt évben a Vajdasági Értelmi Fogyatékosokat Felkaroló Civil Szervezetek Szövetsége közreműködésével részt vehettünk egy, a minisztérium által támogatott projektben, aminek keretében a szülők számára pszichoszociális segítségnyújtás témában szerveztünk műhelymunkákat, a gyerekeknek mozgásterápiát, a felnőtt felhasználóink számára pedig kreatív foglalkozásokat – mondta a gyógypedagógus, majd az is kiderült, hogy reményeik szerint ebben az évben tovább tudják bővíteni az intézményt egy szabadtéri foglalkozások megtartására is alkalmas fedett terasszal. Ami viszont sürgető lenne, az egy, a felhasználókat szállító új gépkocsi beszerzése, hiszen a jelenleg is használatban levő 13 éves autó ugyan rendszeresen szervizelt, de napi szinten rengeteg kilométert fut.

– A sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztéséhez is segítséget nyújtunk, vagyis az inkluzív oktatási program szerint tanuló gyerekeket fogadjuk, a foglalkozások a délutáni órákban zajlanak. A gyerekek családjának, oktatóinak, nevelőinek, valamint oktatási intézményének is igyekszünk támpontot jelenteni. Az elmúlt évben 120 gyermeket tudtunk felmérni, és hetente 60 diák terápiás jelleggel is látogatott bennünket. Az alapozó foglalkozások mellett TSMT-, logopédiai fejlesztéseken, pszichológiai, gyógypedagógiai foglalkozásokon vehettek részt, egyéni vagy csoportos formában – tudtuk meg Huber Varmuzsa Anikótól, aki kitért arra is, hogy a Bethesda szárnyai alatt tevékenykedő, csapatmunkában dolgozó szakemberek tanácsai, terápiái iránt egész Vajdaság területéről érkeznek megkeresések, elsősorban a magyar ajkú szülők részéről. Az intézmény a szegedi gyermekklinika szakembereinek és neves hazai pszichiátereknek a szakvéleményét is kéri, ha egy-egy eset azt igényli. Jó viszonyt ápolnak több topolyai és környező községbeli, szociális szolgáltatás területén mozgó civil szervezettel is. A klasszikus oktatási intézmények diákjainak közreműködésével igyekeznek érzékenyítő programokat szervezni, és a topolyai rendezvényeken is részt vesznek.

Nyitókép: Cipó Rózsa és Huber Varmuzsa Anikó a Bethesda-napközi csoportjával (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)