2024. április 20., szombat
VEDD EL A SZÁMLÁT, ÉS NYERJ!

Milliószámra szkennelik a nyugtákat

– Az immár digitális formában folytatódó állami nyereményjáték alkalmazásán keresztül hat nap alatt már hárommillió számlát küldtek be a szerbiai polgárok, és több mint 150 ezren regisztráltak. A nép kedveli az ilyen nyereményjátékokat, ez már a korábbi fordulókban, a borítékküldés idején is látszott. Az újítás bevezetése hozott ugyan néhány ismeretlen mozzanatot, de nem járt problémékkal – közölte Saša Dulić, a szerbiai Adóigazgatóság segédigazgatója.

Azoknak, akik még nem kapcsolódtak be a játékba elmondta, hogy mobiltelefonra töltsék le az Uzmi račun i pobedi applikációt, regisztráljanak, majd szkenneljék a kereskedésben vagy szolgáltatónál kapott számlát, ha pedig a QR-kódot esetleg nem lehet leolvasni, vigyék be a nyugta adatait. Egy számlával is játszhat bárki, attól függetlenül, hogy mekkora összegre szól a nyugta.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a polgárok tevékenyen bekapcsolódjanak az állam működése szempontjából rendkívül fontos adónem népszerűsítésébe. A boltban vagy vendéglőben kiállított összes számlán ki kell mutatni a hozzáadottérték-adót (áfát), és ezt az eladónak vagy szolgáltatónak el kell jutattnia az állami költségvetésbe. Ha nem kérünk számlát, lehetővé tesszük neki, hogy ezt az összeget megtartsa magának. Márpedig az államnak ebből az adóból kell finanszíroznia a társadalmi tevékenységeket, orvosainkat, katonáinkat, tanárainkat – sorolta Dulić.

A nyereményjátéknak ebben a fordulójában 5 húzás alkalmával 10 belgrádi lakást sorsolnak ki, ezek közül 6 Zimonyban, 4 pedig az újbelgrádi Petica nevű lakó- és üzletközpontban várja új tulajdonosát.