2024. április 16., kedd

Glasnik mira

Vitlejemski plamen mira stigao je i u sedište „Mađar soa”

Savez izviđača vojvođanskih Mađara više od dve decenije prenosi ovaj plamen po Vojvodini. Juče je plamen prvi put donet u sedište „Mađar soa”, sa namerom da se stvori jedna tradicija. Paljenju je prisustvovalo osoblje redakcije, štamparije i stručne službe.

- Doček Vitlejemskog plamena bio je savršen završetak praznične nedelje „Mađar soa”. Retko ko doživi uzvišenije raspoloženje i uzvišeniji trenutak od ovoga. U ovoj atmosferi punoj ljubavi, poželeli smo jedni drugima srećne božićne praznike. Osećam mir u duši, a vidim zadovoljstvo u očima mojih kolega. Moraćemo da se oslanjamo na snagu zajednice i zajedništva pokazanu u proteklom periodu, i da se suočimo sa izazovima koji su pred nama u svetlu ovoga, naglasila je Edvina Erdedi, v.d. direktora DOO Magyar Szo Kft-a.

Vitlejemski plamen mira polazi na veliko putovanje svakog Božića. Izviđači vojvođanskih Mađara smatraju svojom dužnošću da neguju ovu tradiciju i čuvaju plamen. Simbol mira u naše sedište doneo je Norbert Varga, mentor tima Saveza izviđača vojvođanskih Mađara.

– Centralna svečanost predaje plamena u Vojvodini je održana ove godine u Katedrali „Svete Terezije” u Subotici, 17. decembra. Nakon toga, svaka izviđačka ekipa odnela je plamen u svoje naselje, kako bi ga dostavila parohijama, ustanovama i organizacijama, rekao je ovaj izviđač.

(Foto: Andraš Otoš)

(Foto: Andraš Otoš)

Plamen mira u Vitlejemu prvenstveno simbolizuje blizinu Boga i nosi poruku njegove ljubavi i mira. Plamen koji dolazi predajom sa sveće na sveću, je takođe simbol mira koji se prenosi sa čoveka na čoveka. Simbol je zajedništva, sigurnosti i međusobnog poverenja.

Nyitókép: (Foto: Andraš Otoš)