2024. május 10., péntek

Lelkes és fáradhatatlan munka

Toldi István maradt a bácskertesi művelődési egyesület elnöke

A bácskertesi (kupuszinai) Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben megtartották az évi tisztújító közgyűlést. Csernai Buják Szilvia, az egyesület titkára elmondta, a koronavírus-járvány és az elvándorlás is rányomta bélyegét az egyesület működésére, a tagság létszámára, de ennek ellenére a csapat szorgalmasan dolgozott. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy az eltelt négy év alatt 47 ülést tartottak, valamint házigazdái voltak a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának és két alkalommal is otthont adtak a Fúvószenekarok találkozójának is. A Sturcz József Színjátszó Csoport Molnár József vezetésével évente egy új színdarabot visz színre, ezenkívül húsvéti műsorokat és passiót is rendez.

A néptánccsoport és a népdalkórus rendszeresen részt vett a Gyönygyösbokrétán és a Durindón. Csorba Nándor és Csizmadia Anna csoportvezetőkkel bejárták a környéket és Magyarországot, ugyanakkor minden évben részt vettek a Palóc Világtalálkozón is, az egyesület elnökének, Toldi Istvánnak, Mesefa-díjas mesemondónak a kíséretében.

Az egyesület szívügye a Négyesfogat rendezvény. A járványos időszak kivételével minden évben részt vállaltak és az elmúlt négy év alatt a házigazda szerepét is betöltötték. Ezenkívül minden márciusban megemlékezést tartanak, koszorúznak az egyesület épülete előtti Petőfi-szobornál. Évente farsangi bált, az idén pedig népviseleti bált is szerveztek.

A nyár folyamán sem pihent az egyesület csapata. A fúvószenekar a szinte hagyományossá vált búcsúi koncerttel tette szebbé Szent Anna ünnepét. Az egyesületben az idén nyáron megemlékező és felújított formában újra közönség elé vitték a csodálatos dalokat megszólaltató rajzfilmestet. Megünnepelték a Krajcárka népdalkör 20. és a kupuszinai színjátszó társulat 100. jubileumát, valamint Csizmadia Anna koncertjét is megszervezték az egyházközséggel, az Önkéntes Tűzoltó Testülettel és a helyi közösséggel karöltve.

Az elmúlt négy esztendő a felújítások ideje volt az egyesület életében. Átalakították a konyhát, kimeszelték a nagytermet, a könyvtártermet, a tájházat, az épületen kicserélték az ablakokat, az ajtókat, a tetőszerkezetet, a könyvtártermet új szőnyeggel borították be, a földszinti illemhelyiségeket és a központi fűtőrendszert is felújították.

Az egyesület felszereltségét laptopokkal, erősítőkkel, mikroportokkal, hangosító és világítóeszközökkel, valamint három légkondicionálóval, két új porszívóval és egyéb szükséges konyhai eszközzel növelték. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően új bútorokat tettek az öltözőbe, a fenti termekbe, új székeket helyezhettek a balkonra, valamint a tánccsoport tagjainak részére kisszékeket, új cipőket, csizmákat, kalapokat vásárolhattak.

A beszámolókat követően megtörtént a tisztújítás. A vezetőség tagjai közül leköszönt Csíkos ÉvaCsernák ZsaklinaVáci Erzsébet. Odaadó munkájukért, eddigi tevékenységükért Toldi István elnök egy-egy szép festménnyel ajándékozta meg őket.

A közgyűlésen született döntés alapján az egyesület elnöke a jövőben is Toldi István, a két alelnök: Koleszár Nándor és mgr. Dienes László, a titkár pedig Csernai Buják Szilvia.