2024. április 26., péntek

Környezettudatosság és felelősségvállalás

Kezdetét vette a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért program 14. ciklusa

Hétfőn kilenc partner írta alá a Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért program megvalósításáról szóló együttműködési jegyzőkönyvet Újvidéken. A projektet a Vajdasági Erdőtelepítő Mozgalom kezdeményezte 2009-ben, a Tartományi Településrendezési, Építkezési és Környezetvédelmi Titkárság, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával.

Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű program célja a környezetvédelemre irányuló öntudat és a személyes felelősség erősítése a vajdasági nevelési-oktatási intézményekben és az önkormányzatokban. Immár a 14. ciklus vette kezdetét. Az előző években a vajdasági oktatási intézmények több mint 75 százaléka jelentkezett a programra. Ezek az iskolák és óvodák számtalan környezetvédelemmel kapcsolatos projektet valósítottak meg, szelektív szemétgyűjtési akciókat, újrahasznosítási programokat, különböző műhelymunkákat, előadásokat és kirándulásokat szerveztek.

– Ebben a ciklusban több aktivitást tervezünk, előadásokat és műhelymunkákat szervezünk majd az iskolákban. A programra januárig jelentkezhetnek az iskolák, az általuk szervezett programok pedig április folyamán zajlanak le. Májusig kell leadniuk az összegzéseket, amelyeket a május 12-ei gyűlésünkön fogunk elbírálni. Ezt követően júniusban jutalmazzuk majd meg a legszorgalmasabb intézményeket – mondta Brankica Tabak tartományi településrendezési, építkezési és környezetvédelmi altitkár, a projekt fő koordinátora. Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy nagy erőfeszítést igényel ezzel a témával foglalkozni az oktatási intézményekben, mindenféleképpen pluszmunkát jelent, de fontos témáról van szó, ezért is szeretnék ösztönözni az iskolákat és óvodákat.

A programot a Tartományi Energetikai, Építkezési és Közlekedési Titkárság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság, a Vajdaság Erdői Közvállalat és Újvidék Város segítségével tartják meg.

Nyitókép: Kilenc partner írta alá az együttműködési jegyzőkönyvet (Albert Éva felvétele)