2024. április 26., péntek

Nem sikerült leváltani Šapićot

SZHP: Belgrád polgármestere ellen nincs bűnvádi feljelentés törvénytelen építkezés okán

Az ellenzéki képviselők kezdeményezésére kedden a belgrádi városi képviselő-testület ülésének napirendjére tűzték Aleksandar Šapić, a főváros polgármestere leváltásának kérdését, ám a 45 ellenzéki képviselő közül csupán 44 vonta volna meg a jelenlegi polgármestertől a bizalmat, egy képviselő végül is a kezdeményezés ellen szavazott, vagyis a kedd esti szavazást követően Šapić folytathatja polgármesteri munkáját.

A leváltásáról szóló kezdeményezést az Egyesültek (Ujedinjeni), a Moramo-Zajedno, a Demokrata Párt és a Néppárt képviselői csoportja nyújtotta be november közepén. Ezt azzal indokolták, hogy Šapić bűncselekményeket követett el, továbbá visszaélt hivatali beosztásával, amikor a Belgrád Bežanijska kosa részén található ingatlanát bővíteni kezdte. Az ellenzéki képviselők szerint a munkálatokat anélkül kezdte meg, hogy beszerezte volna az építési engedélyeket. Szerintük sikerült legalizálnia a „törvényellenesen felépült” 404 négyzetméteres épületet is.

A vitában felszólaló, a többségi koalícióhoz tartozó képviselők, így a Szerb Haladó Párt képviselői is arra hívták fel a figyelmet, hogy Šapić ellen törvénytelen építkezés vádjával nincs egyetlen bűnvádi feljelentés sem, ugyanis azt a Harmadik Ügyészség alaptalannak tartotta, így elvetette.

A haladó, illetve a Szerbiai Szocialista Párt képviselői is arra mutattak rá, veszélyes valakit megvádolni a politikai pártok székhelyeiben, az illetékes intézményeken kívül.

A polgármester leváltásához a 110 fős képviselő-testületben legalább 56-nak támogatnia kellett volna a kezdeményezést, de ez nem történt meg, ugyanis az SZHP és az SZSZP képviselői sem szavaztak, vagyis nem foglaltak állást a kérdésben. Az ellenzéki képviselők közül végül egy szavazott a kezdeményezés ellen. Šapić nem volt az ülésteremben a képviselő-testületi vita során.