2024. április 26., péntek

Okiratokról, honosításról, érvényesítésről

Megtartotta őszi konferenciáját a Vajdasági Magyar Jogász Egylet

Szombaton a palicsi Magyar Művelődési Központban tartotta meg jogászkonferenciáját a Vajdasági Magyar Jogász Egylet. Az Okiratok és okmányok érvényessége Magyarországon illetve Szerbiában konferencián számos érdekfeszítő, hasznos és gyakorlatias előadás volt hallható hazai és magyarországi előadóktól.

Lakatos Adrián ügyvédgyakornok, a konferencia egyik szervezője az előadásokat megelőzően a sajtónak elmondta, hogy a konferenica témája nemcsak a jogászoknak, hanem mindenkinek érdekes, hisz a globalizáció és állandó utazás világában nagyon fontos tudni, hogy mely okiratok használhatóak az anyaországban vagy Szerbiában.

– Nagyon sok olyan helyzet van, amikor ezek az információk hasznosak lehetnek, és rengeteg időt és pénzt spórolhatunk meg az ismeretükkel. Igyekeztünk úgy összeállítani az előadók listáját, hogy a lehető legváltozatosabb területeket érintsük. Fiatal, huszonéves doktoranduszok és rendkívül nagy tapasztalattal rendelkező, nyugalmazott előadók is tartanak előadást. Az ilyen konferenciákon a gyakorlati tudás mellett fontos a kapcsolatok megszerzése és építése. A dolgozó jogászok örülnek, hogy fiatalokkal ismerkedhetnek, akik gyakornokaik lehetnek, míg az egyetemisták, gyakornokok pedig itt ismerkedhetnek meg leendő munkaadóikkal. Ez mindenkinek nagy lehetőség – mondta a szervező.

Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke, a Szerbiai Igazságügyi Minisztérium államtitkára nyitotta meg az őszi konferenciát.

– Évente két tanácskozást szervez a Vajdasági Magyar Jogász Egylet olyan témákban, amelyek épp aktuálisak. Szeretnénk gyakorlati módon megtárgyalni azokat a problémákat, amelyekkel a jogászok nap mint nap találkoznak. A mai napon ez a téma az okirat, az írás. Ismerjük a régi római közmondást, miszerint „A szó elszáll, az írás megmarad”. Ez a jogászoknál még fokozottabban érvényes, és fontos beszélni arról, hogy az okiratoknak milyennek kell lenniük, azok érvényességéről, mi a gyakorlata a bizonyító erejüknek. Egyformán fontos kérdés, hogy hogyan működik ez Szerbiában és Magyarországon. Párhuzamot vonunk a két jogrend között. Sok a hasonlatosság, és sok a különbség is, ezért az előadókat is így válogattuk: hármat itthon, hármat otthonról – nyilatkozta lapunknak Nyilas Mihály.

Előadók voltak: mgr. Miavecz Béla, nyugalmazott ügyvéd-közjegyző, a VMJE elnökségének tagja, Szitás Emma, a Miskolci Egyetem, Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola doktorandusza, dr. Bicskei Ferenc, a Magyar Jogász Egylet Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, Sarnyai Erdélyi Andrea zentai ügyvéd és Szivós Kristóf, a Szegedi Tudományegyetem, Állam- és jogtudományi Doktori Iskola doktorandusza.

Nyitókép: A konferenciának a palicsi Magyar Művelődési Központ adott otthont (Fotó: Molnár Edvárd)