2024. május 9., csütörtök

A dzsessznek soha nincs vége

Befejeződött a 24. Újvidéki Dzsesszfesztivál

Szombat este is megtelt dzsesszkedvelőkkel a Szerb Nemzeti Színház kisszínpada. A négynapos 24. Újvidéki Dzsesszfesztiválon a műfaj vezető szerbiai és külföldi előadói mutatkoztak be. A rendezvény a város kulturális életének fontos eleme, Szerbia legjelentősebb dzsesszfesztiváljai közé tartozik.

Utolsó előtti nap a Csehországból érkezett Josef Fečo varázsolt fergeteges hangulatot, majd az Aleksandar Uzelac Trio saját szerzeményei csendültek fel. Az egyik zeneszámban például a hangokkal és a számokkal játszott a zeneszerző.

– Ha jól figyeltek a zenére, megtudhatták a telefonszámomat, és elhívhatnak egy italra – mondta Aleksandar Uzelac.

Utánuk szerbiai, ausztriai és francia zenészekből álló Vladimir Samardžić Trió lépett színpadra.

Nemcsak a közönség, de a zenészek is új élményekkel gazdagodtak a fesztiválon. Robert Lakatoš kamarazenekarának egyik hegedű virtuóza, Olivera Mitrović először lépett fel a dzsesszfesztiválon.

Aleksandar Uzelac (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

Aleksandar Uzelac (Fotó: Diósi Árpád felvétele)

– Az akadémián leginkább klasszikus zenét játszom, de úgy érzem, nagyszerűen helytálltam a dzsessz műfajában is, mivel a dalok, amiket játszottuk, fantasztikusak, hangszerelésük pedig fenomenális. Olyan zenét játszottunk, amit szerintem mindenki élvezettel hallgatott. Úgy gondolom, valóban magas művészi színvonalat hoztunk. Hálás vagyok, hogy igazi dzsesszlegendákkal állhattam színpadra – mondta Olivera.

Molnár Igor, a rendezvény producere elégedettségének adott hangot.

– A dzsessznek soha nincs vége, ez csak az idei fesztivál utolsó napja volt. Két év kihagyás után ismét együtt vagyunk, élőben. A személyes találkozás egymással és a zenészekkel mindenképpen pótolhatatlan. Az idén Újvidék Európa Kulturális fővárosa, így minden kulturális eseményt ennek fényében szervezünk. Bár azt mondjuk, hogy mindig lehetne jobb is, elégedettek vagyunk a fesztivállal – hangsúlyozta Molnár Igor.

A fesztivál utolsó napján először a dzsessz Exchange zenekar kalauzolta el a közönséget e zenei műfaj világába. Különleges felállásban, két dobbal, basszusgitárral, nagybőgővel, szaxofonnal, billentyűssel és egy énekesnővel. Bár az együttes nemrég alakult, ez csupán a harmadik fellépésük volt, a tökéletes összhanggal és a különleges hangeffektusokkal varázsolták el a a közönséget. Főként saját szerzeményeket adtak elő. A fesztivált az amerikai, illetve svájci Chico Freeman’s Trio Exotica a klasszikus dzsessz dallamokkal felidézve zárta. A koncertek után mindennap hajnalig tartó jam session, vagyis örömzene következett.

Nyitókép: Olivera Mitrović először lépett fel a dzsesszfesztiválon (Fotó: Diósi Árpád felvétele)