2024. április 26., péntek

Ideologikus vita zajlik

Szijjártó: Visszautasítjuk az orosz narratíva használatáról szóló vádat

Magyarország kormánya felháborítónak tartja és határozottan visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint az orosz narratívát használná az európai uniós szankciók kapcsán – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az EU-s külügyi tanácsülés szünetében, hogy az ukrajnai eseményekről és azok kihatásáról érzelmektől túlfűtött, ideologikus vita zajlott, ahol a józan észnek és a racionalitásnak nem sok terepe maradt.

Rámutatott, nincs olyan gazdaság a világon, amely a szankcióktól annyira szenvedne, mint az EU, ahol az egekbe szökött az infláció.

„És azt is pontosan tudjuk természetesen, hogy ebből ki az, aki profitál” – mondta.

Szijjártó Péter kiemelte: „az esetleges kilencedik szankciós csomagról szóló vitában egyesek egészen odáig elmentek, hogy azt mondták, hogy akik arról beszélnek, hogy a szankciók nem működnek, azok az orosz narratívát használják”.

„Ez felháborító, ezt a lehető leghatározottabban vissza kell utasítani” – hangsúlyozta.

„Lehet, hogy ezt mások nem értik, de minket nem érdekel, hogy mit gondolnak az oroszok arról, amit mondunk. Az sem érdekel, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit mondunk és gondolunk. Minket egy dolog érdekel, hogy a saját nemzeti érdekeinken keresztül tudjunk nézni minden létező kérdést” – húzta alá.

Nyitókép: Szijjártó Péter (Fotó: MTI)