2024. május 10., péntek

Az identitás nyomai

A nagykikindai művészközönség november végéig tekintheti meg Milovan Dagović Az identitás nyomai című kiállítását a Terra galériájában. Milovan Dagović inkább szobrászművész, 2002-ben a Terra szimpóziumon is részt vett, húsz év elteltével pedig egy kombinált technikával készült festményekből álló kiállítással tért vissza a nagykikindai közönséghez.

A rajzokkal, vonalakkal, geometrikus formákkal, kombinált technikákkal készült alkotások akadályokkal teli utat ábrázolnak a művész önéletrajzi történetében. A kiállítás az alkotó személyes történeteként a háborús szarajevói 1992-es száműzetéstől a jelen kor színességéig terjedő időszakot öleli fel. Ezt az időbeli távolságot identitáskeresésként kezeli.

– Ez a kiállítás az 1992-es évhez kapcsolódik, Szarajevótól napjainkig, 2022-ig. Ezek az én személyazonosságaim, nyomaim, falaim, ahol jártam, és azt próbáltam megörökíteni, ami ott történt velem. Így oszthattam meg az emlékeimet, rögzíthettem az érzelmeimet, az eseményeket. Az állandó küzdelem, a túlélés és a túlélési kísérletek lenyomatai ezek, nemcsak fizikai, hanem mentális értelemben is – nyilatkozta Milovan Dagović az RTV-nek.