2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Ápoljuk és őrizzük meg anyanyelvünket!

A Telep városrész napjáról ünnepség keretében emlékeztek meg

Újvidéken szombaton nyolcadik alkalommal tartották meg a Telep napja elnevezésű rendezvényt, amelynek ezúttal az Európa Kollégium adott otthont. Az ünnepséggel azt szeretnék elérni, hogy a telepi, illetve az újvidéki magyarságot összefogják. A rendezvényt a Dunastart Egyesület szervezte.

Kocsár Gyalai Edit, az egyesület elnöke a jelenlévőket üdvözölve elmondta, örömmel tölti el, hogy az idén megrendezhették a Telep napja elnevezésű családi rendezvényt, amely tartalmas időtöltést kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

– Az ünnepség célja a magyar nyelv, a kultúra és az identitás megőrzése és ápolása, valamint a művészetek népszerűsítése. A legfontosabb üzenete, hogy vállaljuk a vajdasági magyar nemzeti közösség érdekképviseletét. Igyekszünk ösztönözni, hogy a fiatalok a szülőföldön maradjanak, és itthon érvényesüljenek. Egy ilyen rendezvény a közösség, pontosabban a telepi közösség és a Telepre érkező vendégek ünnepe. Ugyanakkor az együttműködés, az összetartás, a tehetség, és az alkotóerő ünnepe is. Közösségünk ezúttal is arra törekszik, hogy megőrizze és ápolja a magyar nyelvet és a kultúrát – mondta beszédében Kocsár Gyalai Edit.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Hangsúlyozta, hogy ehhez mi is hozzájárulhatunk a november 13-ai nemzeti tanácsi választásokon. A Telep városrészben is olyan emberek tevékenykednek, akik nem feledve múltjukat, tesznek ezért a közösségért, és erre ösztönzik az ifjú nemzedéket is. Megmaradásunk érdekében elengedhetetlen a magyar nyelv, a hagyományaink és identitásunk megőrzése.

A rendezvényen fellépett a Dunavirág óvoda, a Füsti fecskék énekcsoport, Sípos Viktor, a Futkáncok táncegyüttes, a Pörgető citeracsoport, Bognár Emese és Török Gabriella, valamint a Tűzrevaló táncegyüttes. Az ünnepségen többek között jelen volt Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke, Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, valamint a Magyar Összefogás újvidéki jelöltjei: dr. Bagi Ferenc, Bájity Borisz és Kabók Roland.

Az íráshoz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.