2024. május 8., szerda

Mától hivatalosan is megkezdődött a fűtési idény

Az új kormány elsődleges feladata, hogy szavatolja a stabil energiellátást, a polgároknak meleg otthona legyen, és hogy elkerülje az áramkorlátozást – nyilatkozta a Szerbiai Rádió és Televíziónak Dubravka Đedović újonnan megválasztott bányászati és energetikai miniszter.

Egyes távfűtő művek szombaton és vasárnap már beindították a fűtést, a Belgrádi Erőművek Közvállalat pedig tegnap reggel tartott melegpróbát. Szerbiában mától hivatalosan is kezdetét vette a fűtési idény. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a fűtési szezont elhalasztották, mivel októberben kedvező volt az időjárás, de most már melegek a radiátorok.

Dubravka Đedović (Fotó: Ótos András)

Dubravka Đedović (Fotó: Ótos András)

Szavai szerint a távfűtő művek készen állnak, van elegendő energia, a gáztárolók megteltek, szénnel is rendelkezünk, tehát a polgárok biztosak lehetnek abban, hogy az otthonukban meleg lesz. Szerbiában 60 távfűtő mű van, és van igény arra, hogy azokra a napokra vonatkozólag, amikor nem fűtöttek, csökkentsék a polgárok számláit. A miniszter asszony bejelentette, ezzel kapcsolatban a héten tárgyal az távfűtő művek igazgatóival. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy a távfűtő művek megfelelően üzemeljenek, mivel így kisebb nyomás nehezedik az energiarendszerre.

Az obrenovaci Nikola Tesla hőerőmű jelenleg 60 százalékban működőképes, és az a cél, hogy ezt növeljük, így megúsznánk az árambehozatalt.

– Azon munkálkodom, hogy megfelelelő és folyamatos legyen az áramtermelésünk, jól vezessük az energiavállalatainkat, megkezdjük, véghezvigyük és felügyeljünk minden olyan beruházást, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a polgárainknak szavatoljuk a stabil energiaellátást – mondta Đedović.

Kiemelte, hogy Európában jelenleg háború zajlik, beleértve az energiaháborút is, de Szerbia mindent megtesz annak érdekében, hogy megőrizze a biztonságot és a stabilitást.

– Hogy szükség lesz-e energiabehozatalra a tél folyamán, ez elsősorban attól függ, mekkora a termelés, a fogyasztás és mekkorák a világpiaci árak. Nekünk van elegendő energiahordozónk, fel vagyunk készülve a nem várt helyzetekre. Fontos, hogy amikor csak tudunk, takarékoskodjunk – fogalmazott a tárcavezető.

Megismételte, hogy nem tervezik emelni a villanyáram és a gáz árát, valamint hogy a legtöbb ország a jelenlegi helyzetben támogatja az energiavállalatait.

Tegnap lejárt a kőolajszármazékok korlátozásáról szóló kormányrendelet is, amit a fogyasztók védelme érdekében hoztak meg. Az állam továbbra is azon munkálkodik, hogy védje a fogyasztókat.

Szerbia a következő időszakban 12 milliárd eurót tervez beruházni az energetikába. A fontos projektumok közé tartozik a Kostolac hőerőmű B3-as blokkjának befejezése, valamint a Szerbia–Bulgária földgázvezetéknek a megépítése. A tárcavezető rámutatott arra, hogy fontos befejezni, amit elkezdtünk.

– Jövőre új, 350 megawatt teljesítményű egységgel bővül a Kostolac hőerőmű. Ez nagyon fontos a rendszer stabilitása szempontjából. Ezenkívül lényeges, hogy megépítsük a bolgár–szerb gázvezetéket, valamint a Szerbia és az Észak-Macedónia közötti interkonnektort is – fejtette ki Đedović, aki hangsúlyozta, hogy a  a megújuló energiaforrásokra kell helyezni a hangsúlyt, fejleszteni kell a Bistrica és a a Đerdap 3 vízerőműveket. Ezek ugyanis a legfontosabbak az energiabiztonságunk szempontjából.