2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS – U23-AS VB

Takácsé az aranyérem

Magyarországnak már három biztos érme van a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as világbajnokságon, miután az első döntős napon Takács István (87 kg) újabb arannyal gazdagította az amúgy is már gazdag éremkollekcióját, Vitek Dáriusz (130 kg) bronzot szerzett, a tegnapi fináléban pedig Szőke Alex (97 kg) növelhette a medálok számát, aki az osztrák Raggingerrel találkozott.

Immár semmi kétség, Takács a világ egyik legjobb utánpótláskorú birkózója, hiszen előtte U20-ban szerzett világ- és Európa-bajnoki aranyérmet, márciusban Plovdivban U23-as Európa-bajnok lett, s immár a világbajnoki aranyat is megnyerte. A Honvéd versenyzője alaposan végigverte a mezőnyt, a döntőben pedig az örmény Tadevosztjan csak rövid ideig örülhetett, mert megpörgette és kitolta a magyart, de az még az első menetben egy gyönyörű fejlefogással átvette a vezetést, a második menetben pedig úgy lehajtotta a katonai világbajnokot, hogy az már állni sem tudott a lábán. Takács még három ponttal rátett, így 7:4-re győzött. Vitek sem sokat teketóriázott a bronzmeccsen, 21:2-es technikai tussal verte a görög Duniaszt.

Mint ahogy azt tegnap már jeleztük, Luka Katić Szőke döntőbe jutásával a vigaszágra került. Ott az első meccsén 7:4-re legyőzte az amerikai Boykint, a bronzmeccset érő összecsapáson pedig az indiai Nitesh volt az ellenfele. Vele sajnos már nem tudott mit kezdeni, az indiai 13:4-re legyőzte, így a szerb fiú egy lépésre állt meg a potenciális éremszerzéstől.

Ma kezdi meg a versengést a magyarkanizsai Fábián Anna (62 kg). Európa-bajnoki ezüstérmesünk a selejtezőben a török Cakmazzal találkozik, és ha sikerrel veszi az akadályt, akkor már sokkal komolyabb falat következhet, vagy a kanadai Gonzalez, vagy pedig a kazah Kuznyecova. Csak emlékeztetőül: Gonzalez tavaly aranyérmes volt Belgrádban, tehát ő az U23-as címvédő ebben a súlycsoportban…

Világbajnokok, 55 kg: Poya Marz (iráni). 63 kg: Iman Mohammadi (iráni). 77 kg: Malkhas Amoyan (örmény). 87 kg: Takács István (magyar). 130 kg: Fatih Bozkürt (török), … 3. Vitek Dáriusz (magyar).