2024. május 1., szerda

Az embert egészben látni

Dr. Sági Zoltán Korlátok hozadéka – A traumától az életértelemig című könyvének bemutatója volt Szabadkán

Nagyszámú érdeklődőt vonzott dr. Sági Zoltán neuropszichiáter Korlátok hozadéka – A traumától az életértelemig című könyvének bemutatója, amelyre kedd este a szabadkai Népkör MMK-ban került sor. A kötet a szabadkai Életjel Könyvek kiadásában jelent meg, az egybegyűlteket Dévavári Beszédes Valéria, felelős kiadó és sorozatszerkesztő köszöntötte:

– Az a jó a Sági-könyvekben, hogy a szerző értelmesen, érthetően beszél azokról a dolgokról, ami az embereket bántja, aggatja, és a kisebbségi létből indul ki – emelte ki a szerkesztő.

Az est folyamán Pap Ágota pszichológus, a kötet recenzense beszélgetett dr. Sági Zoltánnal, amely során szó esett egyebek közt a pszichiáterek és a pszichológusok közti ellentmondásokról, az értelem és érzelem különválásáról, és egészében véve az emberről:

– Nem hiszem, hogy az embernél különálló lenne a test és a lélek. Úgy gondolom, hogy az embert egészében látni, alapvető elvárás kellene, hogy legyen a civilizáció fejlődésében. Az ember nem egy szám, vagy szervek összessége, hanem testi-lelki pszichoszomatikus egység – hallottuk a szerzőtől, aki a traumák feldolgozásáról is szólt.

– A traumák tulajdonképpen szerves részei az életünknek. Amikor ezeket megpróbáljuk feldolgozni, akadályba ütközünk, mert nem tudunk vele mit kezdeni. Hiszem, hogy a traumákat túl lehet élni, és leszűrni belőlük azokat a pozitív tapasztalatokat, amelyek tovább visznek bennünket. A legnagyobb gond a mindennapi stresszekben, traumatizálódásokban, hogy eláraszt bennünket a letaglózottság, a kishitűség, ami azt sugallja nekünk, hogy nincs tovább. Ugyanakkor az élet rácáfol erre, mert mindig van tovább. A traumatizálódás egy történet, egy fázis az életünkben, nem az egész életünk – fejtette ki dr. Sági Zoltán.

A kötet számítógépes előkészítését Šanta Stevan végezte el, a szövegét Csík Mónika gondozta, a fedőlapot és az illusztrációkat Kerekes Sándor Kes alkotta meg:

– A kéziratot olvasva asszociációk jelentek meg benne, a leírtak művészi megközelítéséből, azok ábrázolásával jöttek létre az illusztrációk – tudtuk meg Kerekes Sándortól.

A könyvbemutatón Sziráczky Katalin, Miklenovics Aranka és Korponai Réka működött közre. A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap és a Szerb Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatta.