2024. május 10., péntek

Értékteremtő közösségek

Huszonkettedik alkalommal találkoztak a vajdasági magyar kórusok

Vasárnap délután Temerinben tartották meg a XXII. Kóruspódiumot, a Vajdasági Magyar Kórusok találkozóját. A rendezvénynek ez alkalommal a Szent Rozália-plébániatemplom adott otthont, a 25 éves jubileumát ünneplő temerini Juventus Énekkar vendéglátásával. A találkozó keretében tizenhárom kórus mutatkozott be, valamennyien évek óta rendszeres résztvevői a rendezvénynek, de évről évre új együtteseket is köszöntenek.
Az idei kórusünnep hagyományosan a Himnusz közös éneklésével vette kezdetét, majd az egybegyűlteket ft. Sáfrány Dávid káplán köszöntötte. A házigazda énekkar és a szervezők nevében Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondta el ünnepi gondolatait és bocsájtotta útjára az idei találkozót.
– Huszonkét éve Aracsról indult el a kórustalálkozó. Az Aracsi pusztatemplomot bezengve egy hitvallást és egy célt tűzött ki a találkozó, mégpedig azt, hogy ezt a csodát, amelyet a vajdasági magyarság körében a kórusok mint értékteremtő közösségek életre hívnak ,együtt tudjuk felmutatni. A rendezvényt minden év október harmadik vasárnapján szervezzük meg. Itt minden korosztály meg tudja magát találni az isten dicsőítésében az ének révén és ezzel közösséget tud teremteni. Ennek a csodáját is ünnepeljük ezeken az összejöveteleken. Ehhez eltökélt karnagyok kellenek, elszánt emberekre, nagyon erős és egybetartó egyházközösségekre, plébánosokra és lelkészekre van szükség – emelte ki beszédében Sutus Áron.

A rendezvény közös záróénekkel fejeződött be. A kórusok Szokolay Sándor szövegére írt Ima a hazáért című szerzeményt adták elő Csernyák Zsuzsanna, a helyi kórus karvezetőjének vezénylésével.
– Büszkék vagyunk arra, hogy idén mi lehettünk a találkozó házigazdái. Örülünk, hogy megmutathatjuk ezt a szép templomunkat, valamint, hogy viszonozhatjuk azt a vendégszeretetet, amit tapasztaltunk más helyeken. A temerini kórus már több mint húszéves. Először csak könnyűzenével foglalkoztunk, majd az akkori plébános ösztönzésére próbálkoztunk meg komolyzenei művekkel. Többféle rendezvényeken szoktunk énekelni, többnyire egyházi zenét. A templomban való előadásmód áll hozzánk a legközelebb, amit valójában egy imaként, egy fohászként élünk meg – mondta el Csernyák Zsuzsanna.
A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében szervezett Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű regionális rendezvénye.