2024. március 28., csütörtök

Hajnalban újra lőtték Zaporizzsja belvárosát az oroszok – VIDEÓ

Hétfő hajnalban orosz rakéta csapódott be Zaporizzsja belvárosába, romba döntve egy többemeletes lakóépületet. A várost előző nap is lőtték az oroszok, akkor legalább 17-en haltak meg, és hetvenen megsebesültek, köztük 11 gyerek. – Összesen 43-an vesztették életüket Zaporizzsjában az elmúlt héten az orosz bombázások miatt – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Nem állt le az ukrán ellentámadás északkeleten: több települést is visszafoglaltak Luhanszk megyében, amely két hete az orosz jog szerint már Oroszország részének számít, miután egy kamunépszavazás után annektálták Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyékhez hasonlóan. Az annexiót az egész világ elítélte, csak Észak-Korea ismerte el. Az amerikai elemzőintézet, az Institute for the Study of War öt települést nevezett meg, amelyet felszabadítottak az orosz megszállás alól, valamennyi a fontos közlekedési csomópont, Szvatove városa körül helyezkedik el.

Három erős robbanás rázta meg hétfő reggel az ukrán főváros, Kijev központját - jelentette a helyszínen lévő sajtó és a város polgármestere. Az AFP és a Reuters hírügynökség is szemtanúkra hivatkozott. A detonációk helyi idő szerint 8.15 órakor történtek. A robbanások előtt megszólaltak a légvédelmi szirénák. A belvárosból sűrű fekete füst emelkedett az égbe. A becsapódások tényét megerősítette Vitalij Klicsko kijevi polgármester is.