2024. április 26., péntek

Forradalmi változás az autóiparban

Újvidéken az idén is megtekinthetők a legújabb elektromos és hibridautók

Az Újvidéki Vásáron másodszor szervezik meg az Electric Vehicle Days elnevezésű rendezvényt. Ezúttal is bemutatják a legújabb elektromos és hibridautókat, amelyek forradalmi változást hoznak a közlekedésben. A rendezvényt a Nina Media vállalat az Újvidéki Egyetem Technológiai Karával közösen szervezi meg, a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság támogatásával. A kiállítás szeptember 8-a és 9-e között tekinthető meg. A csúcsjárművek bemutatása mellett előadásokat és panelbeszélgetéseket is tartanak a legkiválóbb szakemberek részvételével. Ezeken nemcsak az elektromos és hibridautók fejlődéséről lesz szó, hanem a töltés módjáról, a szoftver gyártásáról, arról, hogy honnan jön a villamos energia az előállításukra, valamint hogy mennyire biztonságosak ezek a járművek.

Sanja Miković, a rendezvény szervezője kiemelte, örömmel tölti el, hogy az idén is megrendezik ezt a jelentős kiállítást.

– A látogatók megtekinthetik az elektromos és hibridautók legújabb típusait, de találkozhatnak a vállalatok képviselőivel, vagy részt vehetnek a panelbeszélgetéseken is. Az idén újdonság lesz, hogy az érdeklődők kipróbálhatják az elektromos autókat. A tavalyi rendezvény sikeres volt, körülbelül 3 ezren látogattak el a kiállításra. Bízom benne, hogy ez az idén sem lesz másképp – közölte Miković.

Sanja Miković, Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója, Nenad Ivanišević és Boris Dumnić (Fotó: Dancsó Áron)

Sanja Miković, Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár igazgatója, Nenad Ivanišević és Boris Dumnić (Fotó: Dancsó Áron)

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár elmondta, a tartományi titkárság felismeri és támogatja az olyan rendezvényeket, amelyek a modern technológiai vívmányokat népszerűsítik.

– Fontos bemutatni a legújabb eredményeket az autóiparban, amely egy fontos ágazat Szerbiában, főleg ha figyelembe vesszük, mennyi nyereséget hoz az országnak. Ez a kiállítás egy interaktív tapasztalat, amely a vezető autógyártókat tömöríti. Ha azt nézzük, hogy 2011-ben 55 ezer elektromos járművet értékesítettek, 2021-ben pedig 7 milliót, világos, hogy miért foglalkozunk ezzel a témával. Az elektromos autóké a jövő, ezért a tartományi titkárság támogatja ezt a jelentős rendezvényt. Annál is inkább, mivel Vajdaság az élen jár a digitális mezőgazdaságban és az IT-szektorban – fogalmazott Ivanišević.

Boris Dumnić, az Újvidéki Egyetem Technológai Karának professzora elmondta, az idén is a szakmai részre helyezik a hangsúlyt, és körbejárják azokat a legfontosabb témákat, amelyek az elektromobilitást érintik.

– Az elektromos energia és más energiahordozók elérhetősége jelenleg rendkívül aktuális kérdés. A rendezvényen számos nemzetközileg elismert szakember előadását hallhatjuk. Az idén is egy sikeres eseményre számítok – fejtette ki Dumnić.