2024. április 26., péntek

Augusztus végén lesz kormány?

Sajtóinformációk szerint hétfőn megkezdődtek az egyeztető tárgyalások

Azt hogy ki alakít kormányt, ki lesz a kormányfő, több, mint 120 nappal az április 3-ei választások, illetve egy héttel a köztársasági képviselőház megalakulása után sem tudni biztosan. Aleksandar Vučić államfő legutóbbi interjúja során kiemelte, augusztus végéig megalakul az új kormány, ezt erősítette meg Ana Brnabić kormányfő is, igaz, ő kicsit óvatosabban fogalmazott, szavai szerint a törvény adta határidőkön belül kerül erre sor. A Nova.rs nem hivatalos információ szerint pedig már hétfőn megkezdődtek a Szerb Haladó Párt (SZHP) és koalíciós partnerei között az egyeztető tárgyalások.

Az ellenzéki média sajtóinformáció szerint az SZHP mindenekelőtt a Szerbiai Szocialista Párttal (SZSZP) folytat majd tárgyalásokat, akivel az elmúlt tíz évben koalícióban volt. A kisebbségi pártok közül csupán a Vajdasági Magyar Szövetségről lehetett tudni biztosan, hogy a hatalmi koalíció részét képezi majd, de más kisebbségi párt is várhatóan csatlakozik a hatalmi többséghez (erről ugyan az Igazságosság és Megbékélés Pártja nem nyilatkozott, de miután az előző mandátumban is része a hatalomnak, várhatóan ezúttal is az marad).

A Nova.rs információ szerint jövő hétfőn, az SZHP és az SZSZP megállapodását követően már tudni lehet, ki mindenki alkotja majd a kormányt.

Azt ugyan senki nem fogalmazta meg érthetően, hogy mely pártok csatlakoznak a hatalmi többséghez, Ivica Dačić, az SZSZP elnöke, mielőtt átadta Vladimir Orlićnak a köztársasági képviselőház elnöki posztját, az újságíróknak elmondta, az SZHP elnökével abban egyeztek meg, hogy a parlamenti többség részét képezik majd és támogatni fogják az SZHP parlamenti elnökjelöltjét, így Orlićot a 250 fős parlamentben 153 támogatószavazattal meg is választották a legfőbb törvényhozó szerv élére.

Ez alkalommal Dačić azt is elmondta, hogy számításai szerint egy héten belül a haladók képviselőivel megkezdik az egyeztetőtárgyalásokat a végrehajtó hatalom megalakításáról is.

– Konkrét személyi kérdésekről nem tárgyaltunk meg – mondta akkor az SZSZP elnöke.

Ana Brnabić a hétvégén, az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) műsorában azt nyilatkozta, a kormányalakító személye még mindig „nyitott kérdés”, ahogyan az is, hogy ki mindenki alkotja majd a kormányt. Kiemelte ugyanakkor, hogy az új kormány várhatóan a törvény adta határidők lejárta előtt megalakul.

Erről nyilatkozott néhány nappal korábban Aleksandar Vučić is, aki szintén a szerbiai közszolgálati televízió műsorban azt emelte ki, hogy már a hónap közepén tudni lehet majd ki lesz a kormányfő és azt követően a hónap végéig az új kormány is megalakul majd.

Az RTS műsorában az államfő elmondta azt is, fontosnak tarja, hogy mihamarabb legyen az országnak kormánya. Üdvözölte ugyanakkor, hogy a parlament élére új generáció érkezett, hiszen, mint hangsúlyozta, fiatalításra és káderváltozásokra került sor, a szavai szerint, az ország legnagyobb és legmegbízhatóbb pártjában is.