2024. április 26., péntek

Tűzoltó olimpikonok

A gunarasi önkéntes tűzoltók két csapattal szerepeltek a szlovéniai tűzoltó-olimpián

Gunarason az önkéntes tűzoltóságnak nagy hagyománya van, és az is elmondható, hogy a falu lakosságához képest igen sokan tagjai a helyi testületnek. Az önkéntes tűzoltók nemcsak a tűzoltásból veszik ki a részüket, hanem különböző tűzoltóversenyeken is megmérettetik magukat. A közelmúltban Szlovéniában jártak két csapattal, és bronz minősítéssel tértek haza. Horváth Mátyás, a Gunarasi Önkéntes Tűzoltótestület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az olimpiára való kijutást több hazai megmérettetés előzte meg.

– Először részt kellett vennünk a községi tűzoltóversenyen, onnan továbbjutottunk a körzetire, majd az országosra, amit tavaly tartottak meg Újvidéken. Az országos versenyre öt csapatunk ment el, amelyek közül kettő továbbjutott az olimpiára, amit Szlovéniában, Celjében tartottak. Emellett az egyik pionírcsapatunk is első lett, egy másik pedig harmadik, de a számukra nem volt továbbjutás. Az olimpiára a felnőtt női csapatból a fiatalabb generáció, az A kategória, a férfiaktól pedig a felnőtt idősebb korosztály, vagyis a B kategória jutott el – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy Gunarason igen népszerű az önkéntes tűzoltóság.

– Van egy úgynevezett magja az egyesületnek, amit tíz-tizenkét ember alkot. Ők foglalkoznak a csapatok megszervezésével. Elmondható, hogy minden kategóriában van csapatunk, a pioníroknál a két csapatunk, de néha összejön a három-négy csapat is. Az ifjúsági kategóriában is két csapatunk van, a felnőtt kategóriában pedig három vagy négy. A gyerekeket is beleszámítva ez nagyjából száz embert jelent – számolt be Horváth.

Az olimpiára igen komolyan készültek a gunarasi csapatok – mondta el lapunknak Vida Róbert, a tűzoltótestület parancsnoka.

– A női és a férficsapat külön készült, attól függően, hogy ki hogyan ért rá. Egy-egy edzés fél órától egy óra hosszáig tartott, és a helyi labdarúgópályán gyakoroltunk. Úgy érzem, hogy elég sok időt bele tudtunk fektetni, ahhoz képest, hogy mennyire elfoglaltak a tagjaink. Mindannyian törekedtünk, és meg is lett az eredménye. Az olimpián a versenyszámok egy nemzetközi szabályzat szerint zajlottak, egy kis motorfecskendőre fel kellett építeni egy vízellátó vonalat. Kilenc embernek nagyon kellett összpontosítania, hogy ez beleférjen az egy percbe. Vannak csapatok, amelyek azt, amit mi ötvenpár másodperc alatt megcsinálunk, szűk negyven másodperc alatt meg tudják csinálni. De ezek fiatalabbak, edzettebbek, nálunk meg a csapatban vannak 60 évesek is. Nem tudunk rájuk verni, de azért odatesszük magunkat. A motorfecskendőre szerelés mellett volt stafétafutás is, ami nagy ügyességet kíván. Itt egy akadálypályán kell átjutni, teljes szereléssel és sugárcsővel – számolt be a parancsnok, majd arról is szólt, hogy az olimpia előtt pár nappal egy kulcsemberük megbetegedett, ami plusznehézséget jelentett a férficsapatnak. Vida arról is szólt, hogy a testület nagyon elégedett, és a falu is elégedett lehet.

– Egy nyolcszáz fős faluból kijutni a tűzoltó-olimpiára, két csapattal, ilyen körülmények között, az nagy eredmény. A jövőben sem szeretnénk abbahagyni, míg bírjuk, addig továbbvisszük – fogalmazott a parancsnok, majd hozzáfűzte, hogy egyelőre van utánpótlás is. A tűzoltóság összehozza a gyerekeket, érdekes is nekik, és élményeket nyújt számukra – fogalmazott.

A Gunarasi Önkéntes Tűzoltótestület csapatainak kijutását az olimpiára támogatta Topolya község önkormányzata, a gunarasi helyi közösség, a Topolyai Községi Tűzoltószövetség, a Vajdasági Tűzoltószövetség, valamint a helyi vállalkozások közül az Ági Coop, a Krisz Remont, a Kovács Viktor – Viral vállalkozás, a szabadkai Cim-Gas Kft., a topolyai X-Team és a csantavéri Gebi. Emellett bizonyos összeggel a csapatok tagjai is beszálltak a költségekbe.