2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ

Majdnem filmböjt

Júliusi filmbemutatók

Hat, filmben viszonylag bőséges hónap után úgy tűnik, hogy a hollywoodi filmgyárban is kollektív szabadságot hirdettek, és ezért mindössze néhány film kerül a filmszínházakba. Ezek közül egyik a július 7-én bemutatásra kerülő Thor: Szerelem és mennydörgés (Thor: Love and Thunder).

Marvel moziverzum 29., illetve a Thor mozisorozat negyedik, Taika Waititi rendezte filmjében a mennydörgés istene soha nem látott kihívással szembesül, hiszen a belső békéjét kell meglelnie. Thor visszavonult életmódját azonban feldúlja Gorr, az Istenölő felbukkanása, aki ki akarja irtani az isteneket. Az ellenség legyőzésére Thor segítségül hívja Valkűr királynőt, Korgot és volt barátnőjét, Jane Fostert, aki – Thor legnagyobb megdöbbenésére – megmagyarázhatatlan módon képes használni Thor varázspörölyét, a Mjölnirt.

Úgyszintén ebben a hónapban kezdik vetíteni a mozik Jérôme Commandeur A hónap dolgozója (Irréductible) című fekete vígjátékot. A film főhőse Vincent (Christian Clavier) egész életében közalkalmazott szeretett volna lenni, hogy a kényelmes élettel járó előnyöket maximálisan kihasználhassa. Ráadásul a munkajog értelmében kirúghatatlan, így igazi nyugdíjas állás az övé. Egy nap azonban az élete fenekestől fordul fel: amikor a kormány megszavaz egy hatalmas megtakarítási tervet, Vincent feje felett megjelenik a munkanélküliség réme. Mivel azonban önszántából nem hajlandó felmondani, kirúgni pedig nem lehet, főnöke a lehető leglehetetlenebb helyekre helyezi át, hogy megtörje a férfi ellenállását.

A Marvel mellett a DC is júliusra időzítette legújabb szuperhősfilmjének a Black Adam című sci-finek a premierdátumát. A Dwayne „Rock” Johnson által alakított anti-(szuper)hős 5000 évvel azután, hogy az egyiptomi istenek mindenható hatalmával felruházták, majd pedig bebörtönözték, kiszabadul földi sírjából, és készen álla arra, hogy a modern világra szabadítsa az igazságszolgáltatás egyedülálló formáját.

A kőkemény rockzene kedvelői számára kihagyhatatlan a Stúdió 666 (Studio 666) című horrorfilmvígjáték Dave GrohlNate MendelPat Smear és Taylor Hawkins (aki sajnos márciusban elhunyt), vagyis az amerikai Foo Fighters zenekar tagjainak a főszereplésével, akik saját magukat alakítják a filmben. A zenekar tagjai tizedik albumuk autentikus felvételéhez ideiglenesen beköltöznek egy, a kaliforniai Encino városában lévő, a múlt század negyvenes éveiben épült házba. A ház új lakóiként a zenekar tagjai magukkal a természetfeletti erőkkel találja magát ádáz küzdelemben, melyek nemcsak új albumuk elkészültét fenyegetik, de magát a zenekar tagjainak az életét is. Grohl egyébként 2020 márciusának a végén a zenei aktualitások mellett társadalmi kérdéseket is feszegető Rolling Stone magazinnak adott interjújában beszélt arról, hogy a film története megtörtént, rejtélyes eseményeken alapul. A Foo Fighters 10. albumának egyébként Ghosts (Szellemek) a címe…

E hónapban kezdik el vetíteni a mozik A gyilkos járat (Bullet Train) című amerikai akció-vígjátékot Zazie BeetzSandra BullockKaren FukuharaBrad PittMichael Shannon és Aaron Taylor-Johnson szereplésével. A film középpontjában Ladybug (Brad Pitt), egy pályáját feladni szándékozó tolvaj áll, azonban újabb megbízást kap titokzatos főnökétől (Sandra Bullock), és újra munkába kell állnia. Ezúttal egy aktatáskát kell megszereznie bármi áron. A táska az óránként több száz kilométeres sebességgel haladó japán szupervonaton utazik. Ladybug felszáll, egyszerű, tiszta munkára számít, és rájön, mennyire kellemetlen, ha nincs kiszállás. Mert a vonaton vannak még néhányan, akik: 1. a táskával, 2. vele és 3. valami egészen mással akarnak valamit, ami őrült, kiszámíthatatlan és kegyetlen. Bérgyilkosok, bosszúállók, simlisek és rablók küzdenek egymással, először óvatosan, azután egyre vadabbul. És nincs kiszállás. Mert a vonat száguld tovább.