2024. május 9., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Sportszerűségben már győztes

Jonas Vingegaard a pályán és a szívekben is tarolt a Tour 18. szakaszán, az utolsón, amely a Pireneusok hegyein zajlott. Az események 40 kilométerrel a vége előtt kezdtek el felpörögni, amikor Wout van Aert egy kisebb csoportot vezetve ellógott az élen. Mögöttük Vingegaard és Tadej Pogačar ismét egymásra találtak, és meleg pillanatokat éltek át a Spandelles lejtőjén. Először a sárga trikós tudott megmenteni egy megingást, elkerülve az esést, pár perccel később viszont a szlovén ténylegesen bukott. Bár a dán könnyen meglóghatott volna, bevárta a combját is felhorzsoló ellenfelét, aki egy pacsival köszönte ezt meg a verseny egyik emlékezetes pillanataként.

A Hautacam emelkedőjén zajló hajrában a páros beérte a vezető Van Aertot, a csapattárs Vingegaard pedig tőle és a fő riválistól is el tudott lógni az utolsó pár kilométeren, hogy újabb egy perccel növelje az előnyét összetettben.

A nap kezdetén a négyszeres győztes Chris Froome lett a legutóbbi versenyző, aki pozitív koronavírusteszt miatt bejelentette visszalépését.

Végeredmény, 18. szakasz (Lourdes-Hautacam, 143,5 km): Jonas Vingegaard 3:59:50 óra, Tadej Pogačar +1:04 perc, Wout van Aert +2:10, Geraint Thomas +2:54, David Gaudu +2:58 stb. Az összetett állása: Vingegaard 71:53:34 óra, Pogačar +3:26, Thomas +8:00, Gaudu +11:05, Nairo Quintana +13:25 stb.