2024. május 10., péntek

Vitorlázás a Palicsi-tavon

Felejthetetlen élmény minden korosztály számára

Amikor szél fúj, a Széltoló vízre száll. A Palicsi-tó vizét szeli, miközben körülötte sirályok és más vízi madarak röpködnek. Egy récemama kiscsibéivel lebeg a hullámokon, amott pedig egy hattyú emelkedik a magasba erőteljes szárnycsapásokkal. Csak a víz hullámzása hallatszik, meg ahogy a csörlők időnként megcsörrennek egy-egy erős széllökéstől. Innen már Szabadka is látszik, a Harcosok sorakozója lakótelep toronymagas házai, amott pedig a Városháza tornya is felsejlik. Az embernek állítólag húsz percre van szüksége, hogy teljesen lenyugodjon, és csak a körülötte lévő tájra figyeljen. A telefonokat kikapcsolni, és szállni a széllel...

A Palicsi-tavon nagy hagyománya van a vitorlázásnak. Vermes Lajos 1897-ben hozta az első vitorlást Palicsra, és a Palicsi Vitorlázóklub ettől a dátumtól számolja fennállását. A klub napjainkban is rendkívül sikeres, elsősorban a fiatalabb korosztályok tagjai jeleskednek a különböző hazai és nemzetközi versenyeken, ugyanakkor a helyi idegenforgalom fejlesztésében is szerepet kaphatnak a hajók, a vitrolások. Harangozó Viktor ezt ismerte fel négy évvel ezelőtt, amikor úgy döntött, hogy megvalósítja az egyik régi álmát, és vásárol egy vitorlást, amivel az érdeklődőket sétavitorlázásra invitálhatja. A Széltoló nevet viselő vitorlás azóta is a turisták és a helybeliek rendelkezésére áll, Harangozó Viktor pedig jó hajóskapitány módjára bárkit elnavigál a természeti szépségekben bővelkedő Palicsi-tó vizén.

Harangozó Viktorral egy hajózás alkalmával beszélgettünk mindenekelőtt a vitorlázásról.

– A vitorlázás nagyon régóta jelen van az életemben, mondhatni, itt nőttem fel a palicsi vitorlásklubban. Később volt egy időszak, amikor az érdeklődésem más irányba vitt, de igazság szerint akkor sem távolodtam el a víztől és a széltől. A kétezres évek elején nagy népszerűségnek örvendett a kite surf, amit az egyik barátommal mi is nagyon megszerettünk. Próbáltuk itt Palicson, de nem igazán vált be, és úgy döntöttünk, hogy elmegyünk Ulcinjba, ahol egy nyáron keresztül surföltünk meg oktattunk. Azután a Dominikai Köztársaságban folytattam az egészet, majd hazajöttem, családot alapítottam. Később jött egy hullámvölgy az életemben, és nem tudtam, hogy mihez is fogjak. Az egyik gyerekkori barátom azt mondta, hogy ha nem tudsz mit kezdeni magaddal, meríts a gyerekkorodból, hogy akkor mit szerettél volna csinálni, elérni. Ekkor ugrott be a vitorlázás. Eljöttem ide a klubba, és azt láttam, hogy az emberek szinte könyörögnek a hajósoknak, hogy vigyék el őket egy körre, és ebben megláttam a lehetőséget. Vettem egy vitorláshajót négy évvel ezelőtt és elkezdtem a vállalkozásomat. Akkor még nem hittek ebben, szinte kinevettek, de ma már többen foglalkoznak ilyennel. Nem tekintem őket konkurenciának, mert azt vallom, hogy mindenki a saját frekvenciáját vonzza meg. Én szerencsés embernek tartom magam, mert a kuncsaftjaim között értelmiségiek, doktorok, IT-szakemberek vannak – mondta Harangozó Viktor.

– Küldetésemnek érzem, hogy népszerűsítsem a vitorlázást mind a sport oldaláról, mind rekreációs szempontból. Szeretném, ha a szabadkaiak felismernék, hogy egy ilyen lehetőség is a rendelkezésükre áll. Kurzusokat is tartok. Ha valaki nálam befejezi a húsz órából álló kurzust, nem tudok neki hivatalos bizonylatot kiállítani, de adok neki egy tagsági kártyát, amivel havonta egyszer egy órára ingyen odaadom neki a hajómat. Ezzel vissza is fizetem a kurzus árát, mivel a hajó egyébként bérelhető is. A vitorlázás egy érdekes sport, komplex koncentrációt igényel, nagyon sok paraméterre kell odafigyelni. Nem lehetsz máshol, a jelenben kell lenned. A gyerekek számára is hasznos, saját maga hozhat döntést, és harcol a természet erejével, sőt ki is használja a természet erejét. A flow érzés igen könnyen megvalósítható a vitorlázás által. Elveszted az időérzékedet, és eggyé válsz magával a cselekvéssel. A vitorlázást kortól függetlenül bárki meg tudja tanulni. Az emberektől eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam, valójában élményeket árulok – mondta Harangozó Viktor.

Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy különböző csomagokat kínálnak az érdeklődők számára. A csomagok leírása megtalálható a www.yachtingpalic.com weboldalon, valamint a yachting.palic Instagram-oldalon.