2024. április 23., kedd
NYÁRHANGOLÓ FESZTIVÁL, PALICS

Kulturális kaleidoszkóp festői környezetben

A VM4K Nyárhangoló fesztiválján pénteken is szerepelt a Garay Béla emlékének szentelt Színházi kerekasztal programrész. Az érdeklődők ennek keretében először egy riportfilmet tekinthettek meg, melyben Csordás Mihály beszélget Garay Bélával. Az interjú egyébként a Vajdasági RTV tulajdonában van.

– A nagyjából 30 perces riportfilmben nagyon izgalmas, ahogyan Garay az élete legvégén visszatekint a munkásságára. Igazi kuriózum ez. Aki látja ezt, egy olyan világba nyerhet betekintést, amely teljesen ismeretlen, hiszen Garay még a vándorszínészet korában kezdte el a pályáját, és nagyon sokat is mesél erről úgy, hogy szinte végig élte a vajdasági magyar színjátszásnak a 20. századi történetét – emelte ki Oláh Tamás teatrológus. A vetítés után azonnal kezdetét vette a következő kerekasztal, melynek témaköre A polgári színjátszás öröksége címet viselte. Ennek kilétét, illetve mivoltát próbálták megfogalmazni a meghívott vendégek, Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, Góli Kornélia dramaturg és Oláh Tamás. A beszélgetés moderátora pedig Táborosi Margaréta koreográfus, rendező volt. A diskurzus alatt a szakértők egyebek mellett olyan kérdéseket boncolgattak, minthogy össze lehet-e vetni, avagy egyenlőségjelet lehet-e húzni a polgári és a művész színház között, különbözik-e a magyarországi polgári színjátszás a határon túlitól, vagy a vajdaságitól, és mit értünk egyáltalán polgári színjátszás alatt.

A fesztivál programjában ezt követte egyebek között a Lelkünk súlya, életünk sója című beszélgetés László Ágnes babahordozási tanácsadóval, Sági Miavec Anna pszichológussal és Pap Ágota pszichológussal. A moderátor Horváth Csaba újságíró volt.

Mindeközben a Nyárhangoló fesztiválra látogatókat továbbra is várta a színes és változatos kirakodóvásár a tóparti sétányon, és természetesen a Rejtő Jenő-időszaki kiállítás is. Majd folytatódott a színházi kerekasztal A polgári színjátszás öröksége témakörrel, melynek
vendégei Kovács Frigyes színművész, rendező, László Sándor rendező, színművész, Venczel Valentin színművész, az Újvidéki Színház igazgatója voltak. A diskurzust Balogh Tibor dramaturg, színikritikus moderálta.
Mindeközben gyermekfoglalkozások is zajlottak a fesztivál keretében, ugyanúgy mint csütörtökön, ahol a kicsiknek arcfestéssel, meglepetés kézműves foglalkozásokkal és játszósarkokkal is kedveskedtek a szervezők.

Eperjes Károly lenyűgözte a közönséget (Molnár Edvárd felvételei)

Eperjes Károly lenyűgözte a közönséget (Molnár Edvárd felvételei)

A délutáni órákban Az igazat mondd, ne csak a valódit címmel még Eperjes Károly előadói estjét is megtekinthették az érdeklődők. Ugyanebben az időben filmvetítésre is sor került, valamint egy könyvbemutatóra is, mely során Krausz Gábor séf, szerző: Családom és egyéb receptfajták -#krausztronomia- kiadványát mutatták be. Az est további részében Herczku Ágnes- és Nikola Parov Quartet-koncerttel, Szigeti Quartet-koncerttel, és Ferenczi György és a Rackajam-koncerttel kedveskedtek a szervezők a látogatóknak, melyet kézműves ital- és ételkóstoló és táncház követett a Duhaj zenekarral. 

A fesztivál szombaton és vasárnap érdekes programokkal folytatódik.