2024. április 19., péntek

A szerb nyelv bátrabb használatáért

Megkezdődött az MNT intenzív, szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyama középiskolások részére

Hét község középfokú tanintézményében mintegy 90 diák kezdte el a Magyar Nemzeti Tanács nyári, intenzív szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamát. A 2012-ben indult program azokat az utolsó középiskolai évüket szeptemberben kezdő tanulókat célozza meg, akik egyben a továbbtanulásukat is tervezik, így az MNT nem titkolt szándéka ezzel a tanfolyammal, hogy az itthon maradásra is buzdítsa a leendő egyetemistákat. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tantermében köszöntötte a topolyai tanfolyam résztvevőit, és adta át a diákoknak a foglalkozások alkalmával használt tankönyveket.

– Évről évre jelentős érdeklődés övezi az MNT szerb nyelvi felzárkóztató programját, Topolya mellett Szabadkán, Zentán, Magyarkanizsán, Adán és Óbecsén szerveztük meg az oktatást, valamennyi helyszínen a tanulókkal nyolc tanár kezdte meg a foglalkozást – tudtuk meg Jerasz Anikótól.

– A diákok előzetesen túl vannak egy, a tudásukat felmérő tesztelésen, ami alapján besorolást kaptak, hogy ki az, aki kezdő és ki az, aki haladó szinten birtokolja és használja a szerb nyelvet. Ez alapján Szabadkán indítottunk egy haladó és egy kezdő csoportot is. A képzés a diákok számára teljesen ingyenes, mivel a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül Magyarország Kormánya Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja a lebonyolítását – mondta el az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy a programot a niši Biznis Akademia Nyelvi Központ szakmai együttműködésével bonyolítják le, és az újvidéki Azbukum Szerb Nyelvi-, és Kulturális Központ könyveiből tanulhatnak a diákok.

Topolyán 13 tanuló jelentkezett a tanfolyamra, Takács Andrea szakoktató, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, és Veselin Martinović, a gimnázium igazgatója köszönti a diákokat (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

Topolyán 13 tanuló jelentkezett a tanfolyamra, Takács Andrea szakoktató, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, és Veselin Martinović, a gimnázium igazgatója köszönti a diákokat (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

– A képzés 80 órát foglal magába július 4-étől 22-éig, az első két hétben tantermi közegben-, vagy egy-egy szabadon választott helyszínen szervezhetik meg az oktatók a tanfolyamot a résztvevőkkel, amire 40 órát irányoztunk elő. A harmadik hét mindenki számára egységesen zajlik Újvidéken. A diákok beköltöznek majd az Európa Kollégiumba, és a közelben levő József Attila Általános Iskolában lesznek az órák megtartva. A helyszínnek kiemelt fontossága van, hiszen Újvidéken egy olyan közegben lesznek majd a diákok, ahol kénytelenek lesznek használni a szerb nyelvi eszköztárukat a lakosság összetétele miatt. Kiemelten fontos ugyanis az, hogy a diákok kommunikáljanak, beszéljenek, ezzel lépjék át azt a gátat, vagyis gátlást, ami a lappangó szerb nyelvi tudásuk kibontakozását akadályozza – tette hozzá Jerasz Anikó, aki azt is kiemelte, hogy a képzés nem titkolt célja arra ösztönözni a tanulókat, itthon folytassák a továbbtanulásukat, hiszen nagyon jó példák vannak arra, hogy a tömbmagyarságból kikerülő, gyenge szerb nyelvi tudással rendelkező tanulók szorgalmuknak köszönhetően eredménnyel, kiemelkedő sikerrel végezték el Újvidéken, vagy Belgrádban felsőfokú tanulmányaikat. Veselin Martinović, a topolyai helyszínt adó tanintézmény igazgatója köszöntötte a tanfolyam résztvevőit, és reményét fejezte ki, hogy az oktatás után nagyobb lendülettel mernek majd élni a szerb nyelvi tudásukkal. Egyben reményét fejezte ki, hogy a nyár folyamán megszerzett tapasztalataik ösztönzőleg hatnak majd arra is, hogy idehaza folytassák felsőfokú tanulmányaikat, és képzeljék el a jövőjüket.