2024. május 8., szerda

Óvatosan az antibiotikummal!

Tudományos konferencia Újvidéken a gyógyszer megfelelő használatáról a jószágtenyésztésben

Ahogy az emberek esetében, úgy az állatoknál sem mindegy, hogy mikor, milyen betegségre kaphatnak antibiotikumot. Az állategészségügyben is megtörténik, hogy ezeket a gyógyszereket akkor is alkalmazzák, amikor erre nincs szükség, és a jószágoknak nagyobb dózist adnak a kelleténél. Ez pedig az emberekre is veszélyes, hiszen a gyógyszereknek ellenálló baktériumok az állatokkal való munkavégzés során az emberrel érintkeznek.

A tartományi mezőgazdsasági titkárság illetékesei szerdán fogadták Az antimikrobiális rezisztencia az állategészségügyben nemzetközi konferencia résztvevőit. A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság az Újvidéki Egyetem Mezőgazdsági Karával közösen egy olyan munkacsoport megalakítását tervezi, amely követné az antibiotikum használatát az állategészségügy területén.

Mladen Petreš, a tartományi mezőgazdasági titkár segédje elmondta, az antibiotikum racionális haszmálata egyre fontosabb téma világszerte.

– A gazdálkodók többsége igyekszik átállni az intenzív termelésre, amely gyakran a növekvő antibiotikum-használattal párosul, a termelési eredmények optimalizálása érdekében. A gyógyszereket azonban nemcsak egyes állatok bakteriális fertőzése vagy gyulladás megelőzése esetén alkalmazzák, hanem a növekedés elősegítése érdekében is, ami azonban növeli a rezisztencia kialakulásának kockázatát. Mivel ez fontos téma, a tartományi mezőgazdasági titkárság mindent megtesz annak érdekében, hogy javítson a helyzeten e téren – közölte Petreš.

Dr. Nedeljko Tica, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának dékánja elmondta, ez a találkozó a tartományi mezőgazdasági titkársággal való együttműködés folytatása.

– Ezúttal egy jelentős projektumon dolgozunk együtt, ami az antibiotikum racionális használata. A tudomány már hosszú ideje hangsúlyozza, hogy mennyire fontos a gyógyszer megfelelő alkalmazása az állatoknál. Úgy gondolom, hogy ebben a pillanatban nincs nagy ellenőrzésünk az antibiotikum használata felett az állategészségügyben. Ez pedig nagyon fontos lenne. Szükséges tehát közösen fellépnünk annak érdekében, hogy az antibiotikum használatát racionálissá tegyük, vagyis csak annyit használjunk belőle, amennyi az állatok gyógyításához, valamint a hús és más termékek előállításához valóban szükséges  – fejtette ki Tica.

Dr. Zorana Kovačević, a konferencia tudományos bizottságának elnöke elmondta, a kutatók jelenleg keresik a megoldást az antimikrobiális rezisztencia problémájára. Hogy nagy a gond, jól mutatja az a tény, hogy az Egészségügyi Vilásszervezet (WHO) is az egyik legnagyobb veszélynek tekinti. Nagyon fontos tehát, hogy az emberek szemét felnyissuk, és felhívjuk a figyelmüket a megfontolt antibiotikum-használatra. Remélem, hogy ez a találkozó sikeres lesz, és a közeljövőben már eredményekről számolhatunk be – fogalmazott Kovačević.