2024. április 26., péntek

Bajsa napja

Falunapi ünnepségre gyűlt össze a település apraja-nagyja a helyi közösség udvarában

Bajsa ebben az évben is tartalmas művelődési műsorral, a faluház előtt a gyerekek számára felállított légvárral, kirakodóvásárral ünnepelte meg a település napját. A helyi közösség udvarában több asztaltársaság, civil szervezet által felállított sátor felől kellemes illatok áradtak, egyesek bográcsban rotyogó paprikás alá tüzeltek, mások malacot forgattak, és ezúttal is jelen voltak a környező települések küldöttei, valamint a magyarországi Kelebiáról érkezett vendégek. A szabadtéri színpadon első lépésben Lackovics Károly, a település tanácselnöke mondott köszöntőt szerb, magyar és szlovák nyelven, majd lapunk számára összegezte röviden a falu elmúlt egy évét.

– A tavalyi falunap alkalmából adtuk át rendeltetésének a fürdőmedencénket. Elégedetten zártuk ősszel a strandszezont, és örömünkre szolgál, hogy az idei nyári strandszezonban is van lehetőségük kikapcsolódni a bajsaiaknak, illetve mindazoknak a környékbelieknek, akik vendégségbe érkeznek hozzánk. Az elmúlt egy év kisebb karbantartási munkálatokra adott lehetőséget, így például az utak javítására. Falunkban egy új ivóvizes kutat kell kialakítani, és bízunk benne, ez az idén megvalósul, hogy rendeződjön az ivóvízellátásunk – nyilatkozta egyebek mellett a bajsai tanácselnök. A helyi közösség ezúttal is megajándékozta az elmúlt egy évben született babákat és szüleiket. Ezúttal tizenegy anyuka és csecsemő nevével ismerkedhettek meg a jelenlevők. Az ajándékokat a tanácselnök mellett Kókity Erika, a Testvériség Művelődési Egyesület elnök asszonya nyújtotta át, aki kérésünkre ismertette a szervezet munkálkodását, illetve terveit.

–Rendkívül nagy lépés, hogy szervezetünk a Nemzeti Újrakezdés Programon keresztül a magyar kormány támogatásával hozzájuthatott egy 9 személyes minibuszhoz, ez nagyban hozzájárul majd a további sikeres működésünkhöz. Nagy lendülettel készülünk a Délvidéki Ősök Napja folytatására a Magyar Turán Szövetség és a Délvidéki Turán társszervezésében, amire július 23-án és 24-én kerül majd sor az egykori téglagyár területén – mondta el egyebek mellett Kókity Erika. A bajsai falunap folytatásában átadták a település ez évi elismeréseit, amit 13. alkalommal ítéltek oda a helyi közösség felhívására beérkezett felterjesztések alapján. Az idén a közösségért kifejtett erőfeszítéseiért köszönőlevéllel jutalmazták Ocsenás Valéria könyvelőt, valamint a 97 éves Kalapáti János önkéntes tűzoltót, aki helyett fia vette át az elismerést. Köszöntötték, illetve megajándékozták a település legeredményesebb általános iskolás diákjait is, név szerint Dávid Lucát, Laluja Sárát, Kojić Dunját, Holló Dominiket, Bilicki Dianát, Pletikoszity Jankát és Pletikoszity Martint. Kihirdették a helyi jellegű agyaggalamb-lövészet eredményét, amit Dobrik Tibor nyert meg. Közzétették a már első alkalommal igen népesre és nemzetközire sikerült borverseny eredményeit, és kiosztották a serlegeket, a rendezvény abszolút győztese a bácsfeketehegyi Pál István lett. A falunapi program művelődési műsorának kezdetére megtelt érdeklődő bajsaiakkal a faluház udvara, elsőként gyerekek, a Napsugár néptánccsoport kis táncosai léptek színpadra, akiket Sörfőző Andor készített fel. Ezután az ovisok töltötték meg a színpadot Németh Katalin és Velcsov Éva vezetésével, majd hangszeres, táncos produkciókkal, szavalatokkal következtek a Testvériség-Egység Általános Iskola alsós és felsős diákjai, a Pitypang kórus mellett a Csalogány dalkör és citerazenekar is közreműködött. Mindeközben a faluházban az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre és a Fürge Ujjak kézimunkacsoport tagjainak alkotásaiból, illetve Damján Zsoltnak a Zákó-kastélyról készült makettjéből nyílt kiállítás. A falunapi ünnepséget estig tartó zenés mulatság zárta.