2024. március 28., csütörtök

A zenélő ember

A 70 éves csókai Kónya Sándor köszöntésére

A zenélő ember címmel a Kiss Lajos Néprajzi Társaság és a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a Csókai Művelődési és Oktatási Központ szombaton ünnepséget és néprajzi tanácskozást tartott a 70. születésnapját ünneplő Kónya Sándor csókai népzenegyűjtő, a néprajzi társaság elkötelezett és aktív tagja tiszteletére. A Móra-székházban Kiss Tóth Erika, a művelődési egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A csókai Jovan Popović Általános Iskola elsős diákjai Hudák Edit osztálytanító vezetésével pedig néptánc-összeállítással köszöntötték fel az ünnepeltet.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség nevében Sutus Áron elnök, Kiss Tóth Erika alelnök, a néprajzi társaság nevében pedig Silling István és Szőke Anna köszöntötte fel Kónya Sándort. Az ünnepség szakmai részében tudományos előadások hangoztak el: prof. dr. Silling István, Nagy Abonyi Ágnes, dr. Szőke Anna, dr. Tóth-Glemba Klára, prof. dr. Németh Ferenc, Fehér Viktor, dr. Klamár Zoltán, Csorba Béla és dr. Silling Léda a népzenéhez, a néptánchoz, a vallási énekekhez kapcsolódó gyűjtésükből.

Az előadásokat követően a Csalogány asszonykórus vidám dalcsokorral köszöntötte az ünnepeltet, Juhász Gyula, a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának vezetője és zenésztársai kíséretében. Micsik Béla, Lele József és Mihók Attila citerázott.