2024. május 1., szerda
DOHÁNYZÁSMENTES VILÁGNAP

Meddig füstölgünk még?!

Ismerik azt az érzést, amikor az első reggeli slukkot mélyen a tüdőre szívják, majd később szépen kieresztik? Ha dohányoznak, akkor biztosan, ha nem, akkor meg sem érthetik, mit jelent ez a dohányosok számára. Tény, hogy manapság egyre erőteljesebb a füstellenes lobbi, hihetetlen kampányt folytatnak a dohányzás ellen, mert bizonyítottan káros az egészségre. Állítólag, azok a férfiak, akik még serdülőkoruk előtt cigarettáztak, generációkon keresztül továbbadhatják a káros hatásokat – olvasható egy friss kutatásban. A férfiak dédunokái több évtizeddel később fiatal nőként nagyobb valószínűséggel híznak meg, mint azok, akiknek dédapja nem dohányzott – írja a ScienceAlert. És számtalan hasonló kutatás létezik.

A médiából eltűntek a cigarettareklámok, és megszaporodtak a dohányzás veszélyeit feltüntető, fenyegető, sőt, gyakran ijesztő hirdetések. Pedig régebben jobbnál jobb reklámokat készítettek a cigarettákról, az idősebbek biztosan emlékeznek például a Marlboro Manre, még a mozikban is minden film előtt megjelent a frissen borotvált macsó cowboy a lován, és rágyújtott a cigire. A dohányellenes lobbi manapság azonban azt is kiharcolta, hogy a cigarettadobozokon is fenyegető feliratokkal próbálják megutáltatni a dohányzást. Az erőteljes kampánynak eleinte volt hatása, csökkent a dohányzók száma. Aztán az emberek, mint sok minden máshoz, ehhez is hozzászoktak.

A munkahelyekről is kitiltották a füstöt, ezért munkaidő alatt sokan az épületek előtt, csoportokba verődve dohányoztak, és természetesen ott itták a kávéjukat is. Az utóbbi időben azonban egyre kevesebb füstölgő csoportokat látok a városban, mert erre is megoldást találtak. Mivel a környékünkön a munkakollektívákban jelentős a dohányzók száma, természetes, hogy a kezdetleges nagy tiltások után megtalálták a kiskapukat, és társalgókat alakítottak ki, nehogy már a mínuszokban az épület előtt vacogjanak.

Nagyon sok dohányos ismerősömmel, barátommal beszélgettünk a cigarettáról, és egyet biztosan állíthatok: az, aki szereti a cigarettát, sohasem fogja abbahagyni, lehet ijesztgetni akármilyen betegséggel, vagy drágulhat a dohány, akkor is füstölni fog. Azok, akik csak unaloműzés, vagy stressz miatt bagóznak, azoknál van esély a leszokásra.

Tény, hogy a cigaretta károsítja az egészséget, a gyermekek esetében pedig többszörösen káros a füst, sokan nem tudják, de a passzív dohányzás is rendkívül káros. Kiskoromban apám és anyám is dohányozott, de a szobában sohasem füstölögtek, csak a konyhában, azt is kizárólag a reggeli kávé alkalmával, és nyitott teraszajtónál. Máskor, ha rágyújtottak, azt csak a teraszon tették. De, sajnos nem volt mindenki ilyen szerencsés. Megboldogult feleségem gyakran emlegette a sűrű füstben leélt gyermekkorát, szüleinél gyakran jártak vendégek, és ilyenkor „vágni lehetett” a füstöt. Később, amikor tüdőrák következtében a kórházba került a feleségem, az orvos azt mondta, nagy valószínűséggel emiatt betegedett meg, hiszen a gyermekek tüdeje sokkal érzékenyebb a felnőttekénél. Amúgy meg egész életében utálta a dohányfüstöt, soha rá sem gyújtott egy szál cigarettára sem. Mivel betegsége idején naponta jártam a kórházat, megfigyeltem, hogy a tüdőrákos betegek nagy többsége dohányzott. Ott, a kórház onkológiai osztályán, a betegszobák előtti teraszokon cigarettáztak, eszük ágában sem volt leszokni, habár a halál naponta kopogtatott az ajtókon.

Azt is látom, hogy a dohányellenes kampány ellenére a fiatalok továbbra is dohányoznak, függetlenül attól, hogy a cigaretta ára az egekbe szökött. Meglehetősen meglepődtem, amikor tizenhat éves fiam elpanaszolta, hogy mennyien cigiznek az ismerősei közül a gimnáziumban. Én valóban azt gondoltam, hogy a dohányellenes kampány, az előadások és a médiában közzétett fenyegetések meghozzák a várva várt hatást, és sokan otthagyják majd a dohányt. És ami még fontosabb: soha nem is gyújtanak rá! Lehet, hogy a túl agresszív dohányellenes kampány pont az ellenkezőjét érte el, de az is lehet, hogy tájainkon másfajta kampányra lenne szükség? Mondjuk pozitív példamutatásra? Egy valami biztos: jó lenne, ha a dohányzó szülők felfognák, hogy ők gyermekük példaképe, és ha bagót lógatnak a szájukból, akkor több mint valószínű, hogy a gyerek is „megszívja”.

Ön dohányzik-e?

Igen, és nem is vagyok hajlandó lemondani róla – 21%

Szeretnék leszokni róla, de sajnos nem tudok – 8%

Már évekkel ezelőtt abbahagytam a dohányzást – 35%

Soha nem dohányoztam, fontosabb az egészségem – 15%

Nem, és másoktól sem tűröm el a környezetemben – 21%