2024. április 17., szerda

A kategóriagyőztesek a világbajnokságra utaznak

Lezajlott a lego robotok programozásának szerbiai döntője a szabadkai városi sportcsarnokban

Hétfőn került sor a World Robot Olympiad szerbiai döntőjére Szabadkán. A megmérettetésre idén 41 csapat nevezett be Vajdaság egész területéről. Mintegy száz gyermek érkezett a városi sportcsarnokba csapatvezetőikkel együtt. Az általános és középiskolás versenyzőknek négy hónap állt rendelkezésükre, hogy két-három fős csapatukkal elkészítsenek egy robotot az előre megadott funkciók szerint. A szerbiai WRO verseny fővédnöke Pásztor István, a VMSZ elnöke volt.

Startra készen a versenyzők (Molnár Edvárd felvételei)

Startra készen a versenyzők (Molnár Edvárd felvételei)

Az esemény megnyitóján mások mellett megjelent Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának az elnöke, dr. Josip Ivanović, az MTTK dékánja, dr. Pintér Krekity Valéria, a MTTK oktatási dékánhelyettese, Halasi Ágnes, Oktatásügyi Tanácsos, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Szögi Zoltán, a WRO versenyek magyarországi főszervezője, dr. Námesztovszki Zsolt, a szerbiai verseny főkoordinátora, Flieber Ádám, a verseny főbírája.

A verseny támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a magyarországi Edutus Egyetem, Kovács Attila, valamint a szabadkai ErdSoft, a Studio Present, a Masterplast, a Cim Gas, a Sat-Trakt, a Smartcom vállalkozások. A döntőt Szögi Zoltán és Flíber Ádám nyitotta meg. Námesztovszki Zsolt főkoordinátor a verseny részleteiről mesélt lapunknak. Elmélyült munka– Idén harmadik alkalommal rendezzük meg a WRO-t. Első évben hagyományos módon, még osztálytermi versenyt szerveztünk, második évben online megmérettetésre került sor, most pedig ismét élő egyenesben találkozhatunk a gyerekekkel. Többségében magyar aljú diákok jelentkeztek, de szerb anyanyelvű fiatalok is vannak velünk. A csapatok négy kategóriában versenyeznek korosztálytól függően, eltérő nehézségi szinteken. Minden versenyasztal mellett bírók kísérik figyelemmel a robotok teljesítményét, és értékelik a munkákat. A robotoknak általában pályaelemeket kell mozgatniuk, illetve el kell tudniuk jutni egyik pontból a másikra. A kategóriák már előzőleg megkapták a feladatukat, arra vonatkozóan, hogy mit kell elvégeznie a robotjuknak. A gyerekek már hónapok óta készülnek erre a versenyre, mely nagyon sok időt, energiát és kreativitást igényelt. A nyertesek a nemzeti döntőn egy elismervénnyel, valamint egy nagyon különleges ledes asztali lámpával gazdagodnak. Mindegyik kategóriagyőztes csapat részt vehet a világbajnokságon, amelyet novemberben tartanak meg a németországi Dortmundban. Ez a döntő véleményem szerint nagyon sokat ad a diákoknak. Fejleszti a digitális kompetenciájukat, bevezeti őket a programozás és robotépítés fortélyaiba, mindemellett kreativitásra ösztönzi őket, fejlődhet a problémamegoldó képességük, és nem utolsósorban megtanulnak csapatban dolgozni. Úgy gondolom, a tanulóknak ki kell próbálniuk magukat a műszaki területeken is. Már most is vannak olyan műhelyek Vajdaság-szerte, amelyek nagyon erősek, folyamatosan versenyeznek, és nemzetközi területen is jól teljesítenek – emelte ki Námesztovszki Zsolt.
A szabadkai Széchenyi iskolából Mészáros Martin, Egri Teodor  és Hegedűs Zsombor

A szabadkai Széchenyi iskolából Mészáros Martin, Egri Teodor és Hegedűs Zsombor

Hegedűs Zsombor, Egri Teodor és Mészáros Martin, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola ötödik osztályos tanulói végtelen nagy lendülettel érkeztek a megmérettetésre és csillogó szemekkel meséltek a legók és a robotok iránti szeretetükről. Elmondták, hogy felkészítő tanárukkal szinte minden hétvégén gyakoroltak és készültek a nemzetközi versenyre. Azt tapasztalták, hogy a pályák nem túl könnyűek, de igyekeznek maximálisan teljesíteni. Mint említették, minden csapat más-más robotokkal és más-más technikákkal érkezett, így nehéz felmérni és eldönteni az erőviszonyokat.

A díjazottak:

A we do (10 év alatti) kategória első helyezettje a Kisokosok Topolyáról, második helyezett a ManóXD Topolyáról, harmadik díjban pedig a magyarkanizsai NinjaGo részesült.

Az elementary kategória első díjazottja az adai InfoRobik, második helyezettje az adai Robotolók, harmadik pedig a KecskesFamily Szabadkáról.

A junior kategória első díját a topolyai Coder Club érdemelte ki, második díját az óbecsei Nasa, harmadik díjban pedig a topolyai Brothers részesült.

A senior kategória első helyezettje a Mindstrongs Topolyáról, második helyezett a 4-undegrund Adáról, harmadik pedig a Konkáv Háromszög Zentáról.

Future Innovators első helyezettje Mr. Robot Jagodináról, második helyezettje pedig a RoboRex, ugyancsak Jagodináról.