2022. augusztus 18., csütörtök
KALANDTÚRA

Novara

Itáliában van valami mágikus, megfogalmazhatatlan, szavakkal leírhatatlan, amit csak megélni lehet és csak ott. Ezért járnak vissza az utazók és a turisták mind gyakrabban, mind több helyre és mind hosszabb időre. Lassan már-már nekem is keresnem kell olyan helyeket, ahol még nem voltam. Mindig akad valami új, amiről hallottunk, de még nem láttuk, és hajt bennünket az a belső kényszer, hogy ezt látni kell, mert Olaszországban van. Olvastam, hogy van a csizmán egy vidék, ahol rizst termesztenek, méghozzá nem keveset, és sikeresen. Ez kontinensünk legnagyobb rizstermő vidéke, amelyet ugye látni kell…

A Szent Gaudenzio bazilika
A Szent Gaudenzio bazilika

Meglepő, de az Eurostat adatai szerint még kivitelre is jut az évi 1,7 millió tonna európai hántolt rizsből. Nyolc európai ország termeszt rizst, közülük Olaszország adja a termény csaknem kétharmadát. A sikeres rizstermesztéshez rengeteg vízre és öntözésre alkalmas területre van szükség. A taljánok rendelkeznek ezzel is. A csizma északi harmadán nyugat-kelet irányban végigcsordogáló Pó folyó mintegy ötvenezer négyzetkilométer területű völgye a kontinens legnagyobb egybefüggő és mezőgazdasági termelésre alkalmas öntözhető területe. A síkságon hatalmas ipari központok (mint például a torinói Fiat gépjárműgyár) és nagyvárosok teszik emberi fogyasztásra alkalmatlanná az Alpokból és Dolomitokból lecsordogáló kristálytiszta ivóvizet, így jut belőle bőven az olasz rizsának.

Novara sétálóutcája
Novara sétálóutcája

Ebből a csatornákkal szeldelt és elárasztott idilli vidékből emelkedik a magasba Milánó és Torino között félúton a novarai Szent Gaudenzio bazilika 122 méter magas, tekintélyt parancsoló tornya. A tágabb környéket uraló kupolatorony csupán 150 éves, míg a ma is álló templom 1600 körül épült száz éven át.

A városháza épülete
A városháza épülete

Az Antonelli-torony a XIX. századi olasz építészet egyik legszebb mesterműve. Nyolc méter vastag falában több szinten díszes oszlopsorokat, kerengőket, kilátókat alakítottak ki. Csúcsán a Megváltó emeli a magasba a győzelem aranyozott zászlaját. Magassága miatt csak szervezett toronytúrák keretében látogatható. Másfél óra szükséges a bejárására. A templom másik végén emelkedik a jóval szerényebb, de így is 75 m magas harangtorony, kilenc haranggal. A templombelső is hasonló művészeti értékű. Gazdag és dekoratív, freskókkal borított kápolnák sorozata alkotja.

Novara dómja eltörpül a Szent Gaudenzió mellett. A katedrális szomszédságában áll viszont a Broletto-udvar, amely a város leghíresebb polgársági épületegyüttese. A komplexum négy fő palotája több száz éven keresztül épült és átépült, ezért négy különböző építészeti stílus jegyei jól elkülönülnek rajta. A Brolettóban ma a város történelmét bemutató múzeum működik, és egy 800 darabos XIX. századi műkincsekből álló tárlat várja a művészet szerelmeseit.

Egy többfunkciós tér
Egy többfunkciós tér

A százezer lakosú – olasz viszonylatban – kisvárost számos kávézó teszi színessé és hangossá. A központban nincs olyan utca, ahol ne lennének asztalok és vendégek. Számos járdát árkáddá alakítottak át, ahol télen-nyáron, esőben-napsütésben diskurálhatnak az olaszok egy forró fekete vagy egy igazi olasz fagylalt mellett. A valamikori várudvart is újra élettel töltötték meg, de a város több parkja is számos kínálattal várja a kicsiket, a családokat és az időseket.

Rizsföld a város határában
Rizsföld a város határában