2024. május 1., szerda

Nyolcmillió dinár energiahatékonyságra

Nagykikindán az idén is nagy érdeklődésre számítanak a polgárok részéről

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium két nyilvános felhívást írt ki közcélú létesítmények energiahatékonyságát javító projektek finanszírozására. Nikola Jugin, Nagykikinda városának energetikai felelőse elmondta, hogy nyolcmillió dinárt terveznek erre a célra elkülöníteni, a forrás zömét a város biztosítja, a többit pedig az illetékes minisztérium. Az első kiírás a nyílászárók cseréjére, a gáz- és a szilárd tüzelésű kazánok beépítésére, a házak és a tetők hőszigetelésére, hőszivattyúk és napkollektorok telepítésére, a második, várhatóan ősszel megvalósuló, pályázati kiírás pedig a saját szükségletű elektromos energia termelését szolgáló napelemek telepítésére vonatkozik.

Jugin kiemelte, hogy az első nyilvános felhívásra hat és fél millió dinárt, a másodikra pedig másfél millió dinárt különítettek el, majd hozzátette, hogy az idei év újdonsága, hogy a külső asztalos munkákra fordítható összeget 96.000 dinárról 140.000 dinárra emelték, és hogy az idei évtől minden vakolási és festési munka, továbbá a rolók, szúnyoghálók beszerelése is engedélyezett.

– A jelentkezéshez szükséges feltételek ugyanazok lesznek az idén is, mint tavaly. A legfontosabb elvárás az, hogy a létesítmény legalizálva legyen, a pontozási módról, a további feltételekről és az egyéb szükséges dokumentációról az anyagot az érdeklődők megtalálják majd Nagykikinda városának honlapján (www.kikinda.org.rs), továbbá a vállalkozások és az állampolgárok számára is minden szükséges információ beszerezhető lesz az önkormányzat szolgáltatóközpontjának 3-as pultjánál. A jövő héten kiírjuk a vállalkozók számára a nyilvános felhívást, a szakbizottság pedig információs napokat is szervez az érdeklődő cégtulajdonosok számára – mondta Jugin.

Miroslav Dučić, a városi tanács kommunális infrastruktúráért és vészhelyzetekért felelős tagja elmondta, hogy az előző év pozitív tapasztalatai után

Nagykikinda városa továbbra is részt fog venni az illetékes minisztérium energiahatékonyságot finanszírozó programjában.

– A tavalyi pályázati kiírásban nagy érdeklődést tapasztaltunk a polgárok részéről, és arra számítunk, hogy az idén jóval nagyobb lesz az érdeklődés, így nagyobb összegek kerülnek majd kiosztásra. A pályázat kiírásának határideje június közepe, így reményeim szerint az év végére minden megvalósulhat az eljárással és a munkálatok kivitelezésével kapcsolatban is. A város továbbra is támogatni fogja az ilyen akciókat, mert láttuk, hogy polgártársaink értékelik ezeket az intézkedéseket, és a mi érdekünk is, hogy az ilyen projektekkel erőforrásainkat megőrizve a legalacsonyabb szintre vigyük az energiafüggőségünket – mondta Dučić.

A tavalyi pályázati programban a nagykikindai községben 75 háztartás vett részt.