2024. április 26., péntek

Külföldi fegyverszállítmányokat fogadó bázist ért csapás Odesszánál

Onyiksz rakétákkal mért csapást az orosz haderő egy Odessza melletti ukrán logisztikai központra, amelyen keresztül külföldi fegyvereket szállítottak Ukrajnának – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője kedden.

A tábornok szerint a repteret ért támadásban Bayraktar TB-2 drónokat, valamint amerikai és európai rakétafegyvereket és lőszert tartalmazó szállítmányokat is megsemmisítettek.

A tábornok szerint az orosz légierő nagypontosságú rakétákkal hat ukrán katonai objektumra mért csapást, harcászati repülők pedig az éjszaka folyamán 69 katonai létesítményt támadtak Ukrajnában. A tüzérség 55 tüzelőállást, 38 erődítményt, valamint 195 élőerő- és a hadfelszerelés-összpontosulást talált el, mintegy 230 nacionalistát és 52 egységnyi haditechnikát megsemmisítve.

A rakétaerők a szóvivő szerint egyebek között csapást mértek a 81. légi mozgékonysági dandár parancsnokságára Dolina és a 77. területvédelmi dandáréra Podolivka közelében, Kulbakine térségében pedig megsemmisült egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer indítóállványa.

Konasenkov összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 146 repülőgépet, 112 helikoptert, 696 drónt, 286 légvédelmi rakétarendszert, 2783 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 316 rakéta-sorozatvetőt, 1255 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2590 speciális katonai járművet veszítettek.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese kedden a Telegramon azt írta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek nincs szüksége békemegállapodásra Oroszországgal, mert az a rezsimje végét jelentené. Medvegyev szerint ezért továbbra is fegyverekért és pénzért fog könyörögni a Nyugatnak, az „európai demokrácia utolsó bástyájának" feltüntetve hazáját.

Vlagyimir Legojda, az orosz ortodox egyház szóvivője Telegram-bejegyzésében közölte, hogy az Azovsztal acélmű területén lévő civilek evakuálásának megszervezésében részt vett Mitrofan horlivkai és szlavjanszki metropolita is. Legojda szerint a sokakat a pap látványa bátorított fel a távozásra. Állítása szerint maradtak még civilek a körbezárt létesítmény területén.

Az orosz tévécsatornák által megszólaltatott evakuáltak szerint a katakombákban lévő ukrán fegyveresek elhallgatták előlük, hogy lehetőség van a szabad elvonulásra, és a készleteiket nem osztották meg velük.