2024. április 26., péntek

Haladós tarolás

Vučić 59 százalék közelében, pártja 40 százalék felett végzett a választásokon – Száz százalékhoz közeli a feldolgozottság

Beigazolódni látszanak a vasárnapi választások éjszakáján közzétett első projekciók és adatok az államfőválasztás és az előrehozott parlamenti választás vonatkozásában is. A tegnapi, már szinte teljes feldolgozottság mellett közölt adatok értelmében a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökjelöltje, Aleksandar Vučić a szavazatok 58,65 százalékát szerezte meg, míg a második helyen az ellenzéki Együtt Szerbia győzelméért lista jelöltje, Zdravko Ponoš áll 18,25 százalékkal. Az adatokat a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) tette közzé a feldolgozott szavazatok csaknem 95 százaléka alapján. A harmadik helyen a NADA (Remény) koalíció jelöltje, Miloš Jovanović végzett a szavazatok 5,97 százalékával, őt követi a Dveri Szerb Mozgalom és a POKS (Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma) jelöltje, Boško Obradović 4,4 százalékkal. A Zavetnici (Fogadalomtevők Szerb Pártjának) jelöltje, Milica Đurđević Stamenkovski a szavazatok 4,27 százalékát szerezte meg. Biljana Stojković, a Moramo (Lépnünk kell) koalíció jelöltje a szavazatok 3,18 százalékát tudhatja magáénak, az utolsó előtti helyen Branka Stamenković, a Szuverenisták jelöltje áll 2,03 százalékkal, Miša Vacić, a Szerb Jobboldal polgári csoportosulás jelöltje pedig a szavazatok 0,87 százalékát szerezte meg. A Köztársasági Választási Bizottság adatai szerint a választópolgárok 58,71 százaléka szavazott a választásokon.

Vasárnap éjjeli győzelmi beszédében Vučić azt mondta, Szerbia polgárai a béke és a stabilitás mellett tették le a voksot, mégpedig olyan fölényben, amilyenre régen volt példa. Úgy fogalmazott, büszke arra, hogy Nikola Pašić után ő lehet a leghosszabb ideig hatalmon lévő politikus Szerbiában. Arra intett azonban mindenkit a Szerb Haladó Pártban, hogy a győztesnek alázatot is kell mutatni, nehéz napok várnak rá és a kormányra is, amelynek megalakításáról a következő napokban lesz több szó. Vučić köszönetet mondott a VMSZ-nek is, amiért támogatta jelöltségét, s úgy fogalmazott, nagy valószínűséggel már e magyar párttal meg tudnák alakítani a kormányt, mert meglesz az elegendő többség a parlamentben. A többi párttal való együttműködésről pedig később döntenek.

Azt közölte, sajnálja, hogy egy jobbratolódás látszik kirajzolódni, mint mondta, sokan arattak le talán meg sem érdemelt babérokat annak köszönhetően, hogy a legnagyobb kampánycsatározások éppen pártja és a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Dragan Đilas és Zdravko Ponoš által fémjelzett lista között dúltak. Ukrajna rányomta bélyegét a kampányra – állapította meg Vučić.

SIKER A VÁROSOKBAN

A második helyezett Ponoš arra fektette a hangsúlyt, hogy a választások a jelenlegi hatalmi koalíció számára a vég kezdetét jelentik, „Szerbia kivonult a szavazóhelyekre”, rengeteg fiatal vett részt, mondta, majd meggyőződésének adott hangot, hogy nem négy év múlva tartják meg a következő parlamenti választásokat, hanem korábban, ismét előrehozott választások lesznek. Aláhúzta, az ellenzéknek most össze kell tartania, nem hagyhatja cserben azokat, akik szavazni mentek őmiatta, s kiemelte, hogy a városi térségekben sokhelyütt győzni tudott az oppozíció, s maga is első lett néhány helyen az elnökválasztáson.

Sokakat meglepett, hogy a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) meglehetősen ráérősen állt hozzá munkájához, azaz vasárnap este bezárt (Fotó: Beta)

Sokakat meglepett, hogy a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) meglehetősen ráérősen állt hozzá munkájához, azaz vasárnap este bezárt (Fotó: Beta)

KÖRVONALAZÓDÓ MANDÁTUMOSZTÁS

A parlamenti választásokat illetően, 96 százalékos feldolgozottság mellett a RIK tegnap közölte, hogy az Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk lista bizonyult a legerősebbnek a voksok 42,92 százalékával (120 mandátum), 13,59 százalékot szerzett a Marinika Tepić – Együtt Szerbia győzelméért lista (38), az Ivica Dačić – Szerbia kormányfője lista 11,51 százalékon végzett (32), a Dr. Miloš Jovanović – Remény Szerbia számára lista 5,4 (15), a Moramo-Akció-Környezetvédelmi Felkelés-Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović lista 4,62 (12), a Boško Obradović-Dveri Szerb Mozgalom-POKS-Miloš Parandilović-Patrióta blokk a Szerb Királyság megújhodásáért 3,84 (10), a Milica Đurđević Stamenkovski – Fogadalomtevők Szerb Pártja 3,75 százalékot (10 mandátumot) gyűjtött be.

A kisebbségi pártokon kívül a többi listának nem lesz mandátuma, mert a háromszázalékos parlamenti küszöb alatt teljesítettek. A VMSZ – Pásztor István lista 1,6 százalékos támogatást tudhat maga mögött, ami jelenleg 6 mandátumot valószínűsít. Háromra számíthat a Mufti hagyatéka bosnyák lista, két-két képviselőhelyre tehet szert az Együtt Vajdaságért horvát koalíció és a sandžaki Szociáldemokrata Tevékenység Pártja.

A RIK adatai szerint több mint 3,6 millióan szavaztak a parlamenti választáson, a részvételi arány 58,63 százalékos volt.