2024. március 29., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

FRISSÍTETT – A választási bőség elemzése

Pásztor István: Az érdekérvényesítő erőnk maradt az eddigi szinten, de akár erősödhet is

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében Választások Szerbiában – magyar vonatkozások címmel Budapesten tartották meg tegnap a hagyományos választás-értékelő rendezvényt, amelyen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elemezett és értékelt. Mivel április 3-a a választások szempontjából nem mindennapi bőséget hozott magával, így részben a magyarországi országgyűlési választást, illetve az azon való vajdasági részvételt, továbbá a szerbiai választásokat is értékelték – számolt be a rendezvényről lapunknak nyilatkozva Pásztor István.

A szavazatok magas feldolgozottsági szintje alapján úgy tűnik, a magyarországi országgyűlési választáson a szerbiai szavazati joggal rendelkező kettős állampolgároknak mintegy 78,4 százaléka vett részt, ami döbbenetesen kimagasló eredmény – jegyezte meg Pásztor István. Mint hozzátette, ezzel a szerbiai kettős állampolgárok hozzájárultak a Fidesz kétharmados győzelméhez, habár a levélszavazatok feldolgozása még nem fejeződött be teljes mértékben, vagyis a kétharmad ezek nélkül is megvan. Úgy tűnik, az összes levélszavazat 20 százaléka érkezett Szerbiából – emelte ki.

– Emellett természetesen szó volt a szerbiai államfőválasztásról és a parlamenti választásról is. Az elnökválasztás tekintetében a tegnap éjszaka elmondottakat ismételtem meg. A parlamenti választás vonatkozásában jelenleg úgy tűnik, a VMSZ-nek valószínűleg hat mandátuma lesz. Ez kevesebb annál, amennyit két évvel ezelőtt szerzett a párt, ám emlékezhetünk, hogy az a parlamenti választás rendhagyó volt, részben a rendkívül alacsony, nagyjából 42 százalékos részvételi arány miatt, és amiatt is, hogy számos politikai tömörülés a bojkottot választotta, vagy nem lépte át a választási küszöböt. A vasárnap megtartott inkább hasonlít a normálisként megélt választási állapotokra. Számunkra ez kimagaslóan jó eredményt hozott, a sok lista miatt felértékelődött a hat mandátum, és azt gondolom, hogy sikerült elérni a kitűzött célt. Az érdekérvényesítő erőnk maradt az eddigi szinten, sőt, akár erősödhet is. A vasárnapi nap részben a VMSZ erejéről, részben pedig a vajdasági magyar közösség erőnlétéről, illetve politikai érettségéről tanúskodik – fejtette ki Pásztor.

A VMSZ elnökének szavai szerint a megfogalmazott célok megvalósításának esélye a választási eredmények tükrében reális. „Arról beszéltünk folyamatosan, hogy jövőt választunk, és arra buzdítottuk az embereket, hogy ezeket a döntéseket hozzák meg” – mondta, hozzátéve, maradt az a politikai koordináta-rendszer, amelynek eredményeképpen olyan lépéseket lehetett megtenni, amelyeknek nemcsak a vajdasági magyar közösség volt a haszonélvezője, hanem a határ két oldalán élő minden polgár, nemzeti hovatartozástól függetlenül. A hármas döntés azért fontos, mert fenntartja ennek a folyamatnak a lehetőségét. „Legyen bármennyire is változó a világ, az elmúlt 5-10 évben elért eredmények növelik az előrehaladás és a biztonság esélyeit. Hihetetlenül fontosnak tartom a magyar–szerb kapcsolatok rendezését, és ennek fenntartását, illetve ápolását. Az ebből származó hozadék, a jövő az, ami miatt érdemes volt meghozni ezeket a döntéseket” – értékelt.

Aleksandar Vučić első, választásokat követő nyilatkozatával kapcsolatban, amelyben majdani koalíciós partnerként kizárólag a VMSZ-t említette, Pásztor kifejtette: egyrészről megtisztelő ez a nyilatkozat, másrészről pedig a választásokat megelőzően az együttműködés folytatásáról hozott stratégiai megállapodás megerősítése. E stratégiai megállapodás alapján volt a VMSZ Aleksandar Vučić egyik jelölője, emlékeztetett, mondván, az együttműködés folytatásával kapcsolatos konkrétumokról egyelőre nem beszélgettek, erre feltehetőleg később kerül sor.

A VMSZ a végrehajtó hatalomban való részvételével kapcsolatos tervekre vonatkozó kérdésünkre válaszolva Pásztor elmondta, erről még nem egyeztettek, párton belül sem. A VMSZ-nek ezzel kapcsolatban hosszú távú elvi döntése van, a párt fontosnak tartja a végrehajtó hatalomban való részvételt, mivel az érdekérvényesítés és az előrehaladás szempontjából elengedhetetlen, hangsúlyozta, rámutatva: a VMSZ elvi döntésének egyik eleme az, hogy a párt államtitkári szinten minél több minisztériumban jusson szerephez. Nem sietnek, megfontoltan elemzik a stratégiai lépéseket, és hosszú távon fenntartható, előremutató döntéseket terveznek hozni – emelte ki.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen tevékenység, álláspont és hozzáállás szükségeltetik a köztársasági hatalom majdani összetételének a részéről az ukrajnai válság generálta következmények kezelése szempontjából, a VMSZ elnöke rámutatott: Szerbiának ezzel kapcsolatban kiváló a már kialakított stratégiai alapállása. Az ország érdeke az, hogy ettől az alapállástól egy milliméternyit se térjen el, véli Pásztor. „A semlegesség, az azonos távolság és az azonos közelség, és csakis a saját érdekekről való számotvezetés, valamint a humanitárius kötelezettség teljesítése az a rendszer, amelyikben eddig is mozgott Szerbia. Azt gondolom, hogy a jövőben is ezen a rendszeren belül kellene maradnia az országnak, megpróbálva ellenállni a folyamatos nemzetközi nyomásgyakorlásnak.”