2024. április 26., péntek

Megélhetés a szülőföldön

Óbecse községben több mint 1300 projekt valósult meg a Prosperitati Alapítvány segítségével

Óbecse községben több mint 1300 projektet támogatott eddig a Prosperitati Alapítvány 10 millió euróval, ennek köszönhetően mintegy 20 millió eurónyi beruházás valósult meg. A péterrévei Szabó Árpád családja 32 éve foglalkozik halkereskedelemmel. 2013-ban alakult meg a Fish&Food vállalkozás, a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően pedig 2020-ban megnyílt a halfeldolgozó üzem is. A kínálatban egyaránt találhatók friss édesvízi és tengeri halak, valamint fagyasztott halak is, halasboltjaik vannak Péterrévén, Szabadkán, Zentán és Újvidéken.

– Ezek a támogatások nagyon segítik a munkánkat. Mi többek között pályáztunk szállítóeszközökre is, amit szintén megkaptunk, erre is nagyon szükségünk volt. Most egy hűtőházra pályáztunk, mivel raktároznunk is kell, bérelünk egy raktárt, de saját raktárat szeretnénk. Ez az elbírálás is pozitív lett, ennek a beruházásnak az értéke 80 millió dinár – mondta Szabó Árpád, a péterrévei Fish&Food vállalkozás tulajdonosa.

Az óbecsei Blazsanik család szántóföldi növények termesztésével foglalkozik. A Prosperitati Alapítványnál több alkalommal is sikerrel pályáztak, legutóbb a kiemelt jelentőségű, közepes léptékű mezőgazdasági fejlesztési pályázaton nyertek támogatást.

– Eddig háromszor pályáztunk sikeresen a Prosperitati Alapítványnál. 2016-ban egy kapcsolható eszköz megvásárlásához kaptunk támogatást, 2017-ben egy középberuházást nyertünk, ez tartalmazott egy magtárolót, két precíziós vetőgépet, illetve egy traktort. Ennek a pályázatnak az értéke 19 millió dinár volt, ebből mintegy 7 millió dinár az alapítvány támogatása. A harmadik pályázat, amit megnyertünk, még forrás függvényében van. Itt 34 millió dinár a teljes projekt értéke, 16 millió dinárt támogat a Prosperitati. Kapcsolható eszközök és pótkocsik vásárlására, betonutak kiépítésére és szárítókapacitás bővítésére igényeltük a támogatást. Ezek a finanszírozások nagymértékben meglendítették a vállalkozásunkat, mert valóban szükségünk volt ezekre az épületekre és gépekre. Ha saját részből meg is tudtuk volna ezeket valósítani, az lényegesen több időt vett volna igénybe – mondta Blazsanik Kristóf óbecsei földműves.

Blazsanik Kristóf óbecsei földműves munkagépei (Fotó: Gergely Árpád)

Blazsanik Kristóf óbecsei földműves munkagépei (Fotó: Gergely Árpád)

Az óbecsei Kamenpromet kőfaragóműhely a Prosperitati Alapítvány két pályázatán nyert hozzájárulást. A 82 éves múlttal rendelkező családi vállalkozás legutóbb a kiemelt jelentőségű, nagy léptékű gazdaságfejlesztési pályázaton szerepelt sikeresen.

– A vállalkozást dédnagyapám indította 1940-ben, én tíz évvel ezelőtt vettem át édesapámtól. Kezdetben csak cementpadlólapokat készítettek, sírköveket, az idő múlásával az építkezés felé is nyitottunk, most már konyhapultokat, fal- és lépcsőburkolatokat is készítünk. A Prosperitati Alapítvány támogatásával először egy számítógép vezérlésű homokfúvó rendszert, a nagy léptékű beruházásnál pedig egy élmegmunkáló, CNC-vezérlésű gépre pályáztunk, amellyel felgyorsítottuk a termelést, sokkal precízebben, szebben és gyorsabban tudunk dolgozni. Ezeket az eszközöket önerőből nem tudtuk volna megvenni, nagy segítség volt, hiszen ezek már korszerű gépek, melyekkel a piacon minőséget tudunk nyújtani – mondta Kádas Csaba kőfaragó, az óbecsei Kamenpromet tulajdonosa.

A Fish&Food halasboltban mindig friss a kínálat (Fotó: Gergely Árpád)

A Fish&Food halasboltban mindig friss a kínálat (Fotó: Gergely Árpád)

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy Óbecsén összesen 725 sikeres pályázat valósult meg, ezeket a projekteket a Prosperitati Alapítvány 5,5 millió euróval támogatta és 10 millió euró értékű beruházás valósult meg. Péterrévén mintegy 500 sikeres pályázat valósult meg 3,5 millió eurónyi támogatással és 5,5 milliónyi euró értékben valósítottak meg projekteket.

– A péterrévei Fish&Food vállalkozás egy dinamikusan fejlődő piacot szolgál ki széles termékskálával, nemcsak puszta kereskedelem, hanem feldolgozás is benne van ebben a vállalkozásban, így tud több embernek megélhetést biztosítani a szülőföldön. Az óbecsei Blazsanik család gazdasága nagyon jó példa arra, hogy szorgalommal, kitartással, az ősök örökségéhez ragaszkodva hogyan lehet fejlődni, illetve hogyan lehet a nagytáblás mezőgazdasági termelést feldolgozással is kisegíteni. Itt a növények szárítására gondolok, és hogyan lehet egy családnak megkapaszkodni és fejlődni itt, Vajdaságban. Az óbecsei Kamenpromet egy negyedik generációs vállalkozás, amely foggal-körömmel küzd a szülőföldön maradásért, ami nemcsak, hogy megkapaszkodni, hanem fejlődni tud. Azért is érdekes, mert a kőfaragó szakmáról van egy elképzelésünk, de az építőiparban és a bútoriparban is olyan kifutása van ennek a vállalkozásnak, hogy a bevételük ötven százaléka már innen származik – közölte Juhász Bálint.