2024. április 26., péntek

Nem viszik el a szemetet

Nagykikindán az FCC kommunális közvállalat sztrájkba lépett

A nagykikindai FCC kommunális közvállalat huszonöt dolgozója döntött úgy, hogy abbahagyja a munkát, tehát nem ürítik ki a városban kitett szemeteskannákat és -konténereket mindaddig, amíg követeléseiket nem teljesítik, írja a nagykikindai gradski.online lap. Az FCC kommunális közvállalat szakszervezetének elnöke, Branislav Popovicki elmondta, hogy elégedetlenek a munkafeltételeikkel.

– Nincsenek rendes járműveink. A jobbakat elvitték Lapovóba, a rosszakat pedig idehozták. Van két használhatatlan kamionunk, amelyek összetörik a szemeteskannákat és -konténereket, így több szemét lesz az út mellett és a járdán, mint a rakodótérben – mesélte a szakszervezet elnöke, majd hozzátette, hogy március 18-án már tartottak egy egyórás munkabeszüntetést, figyelmeztető sztrájkot, de nem vették őket komolyan.

– Már több mint másfél éve próbálunk a munkaadóval kiegyezni. Új kollektív szerződést, jobb munkafeltételeket és 30 százalékos fizetésemelést szeretnénk – hangsúlyozta Branislav Popovicki.

Az FCC Kikinda írásban reagált a gradski.online megkeresésére, melyben kifejtették, hogy a sztrájkról értesítették az illetékes szerveket.

– A sztrájkoló munkások törvényt szegtek, ugyanis a munkabeszüntetést törvénytelen módon szervezték meg. A történtekről értesítettük a kommunális rendőrséget, a rendőrséget és Nagykikinda Önkormányzatát is – zárták rövidre a közleményt.

A nagykikindai önkormányzat reagált a vállalat megkeresésére és még csütörtökön késő este meghallgatták a szakszervezet tagjainak a követeléseit és aggályait. Arról viszont, hogy történt-e előrelépés az ügyben, nem érkezett hivatalos tájékoztatás.