2024. április 19., péntek

Áprilisban lehet pályázni a járdajavításra

Adán a II. helyi közösség az idén 34 millió dinárból gazdálkodik

Az adai II. helyi közösség tanácsa a tervek szerint az idén a beruházások és az alapvető feladatok ellátására 34 millió dinárt fordít. Varga Elfride titkár beszámolt a helyi közösség múlt évi tevékenységéről, valamint kijelentette, hogy az idén rendelkezésükre álló összeget többek között a helyi közösségi épületek renoválására, járdaépítésre, az úttest kiszélesítésére és pótlására, a lámpatestek vásárlására, a zöld felületek karbantartása, illetve a helyi civil szervezetek, a sportklubok és az oktatási intézmények támogatására fordítják.

– Az elmúlt évre rányomta a bélyegét a járványhelyzet, amely miatt a helyi közösség bevételei és a tevékenysége sem a tervek szerint alakult. Az éves költségvetésünk tavaly 34 millió dinár volt, igyekeztünk, hogy jusson mindenre – magyarázta Varga Elfride. – A 2021-es év elején befejeztük a munkálatokat a Felszabadulás téri tömbház udvarán, ahol megoldottuk a csapadék elvezetését, megjavítottuk az utat és a járdát. A járdajavításra kiírt pályázatra hetvennyolcan jelentkeztek. Majd sikeresen megépítették a házuk előtt a járdát, amihez a helyi közösség biztosította az építőanyagot. Sikerült tizenkét lámpatestet vásárolni és felszerelni az utcai világítás javítására. Segítettük a civil szervezeteket, a sportegyesületeket, az általános és a középiskolát, a zeneiskolát, valamint az óvodát. Kisebb összeget fordítottunk az utakon a lyukak befoltozására. Az Isztria utcában a helybeliek kérelme alapján kiépítettük a csatornát a csapadék elvezetésére. Támogattuk a népkonyha működését, valamint hozzájárultunk a wellnessközpont építéséhez. Azzal, hogy az idén a helyi önkormányzat az utóbbi összeget visszautalja a helyi közösségnek. Végeztük a fák metszését, valamint részt vettünk a parlagfű irtásában, és a kommunális közvállalatnak besegítettünk a zöld felületek karbantartásánál – nyilatkozta a titkár.

A II. helyi közösségben óvatosak voltak az idei terv kidolgozásánál, és ismét 34 millió dináros költségvetéssel számolnak. Varga Elfride elmondta, hogy március 17-i ülésén a helyi közösség tanácsa elfogadta a tavalyi beszámolót és megszavazta az idei terveket, amelyek közül a titkár kiemelt néhányat.

– A helyi közösség három épülettel rendelkezik. Ezek közül a központi épület tetőszerkezete elég rossz állapotban van, és javításra szorul. Muszáj elvégezni a felújítást, ami körülbelül 2,5 millió dinárba kerül. Már kiírtuk a közbeszerzési pályázatot, és szeretnénk a nyár elején elvégezni a munkálatokat. A Dózsa György utcai épületünket, a Kádár-házat a Kreastol civil szervezet használja. Ők ajánlották fel, hogy saját kezűleg elvégeznek néhány javítási munkálatot az épület belsejében, amihez a tanács döntése értelmében 200 000 dinár értékben biztosítunk alapanyagot. Emellett szeretnénk kiszélesíteni az utat a Bakos Kálmán utcában, amelyben nagy a járműforgalom, köztük sok mezőgazdasági gép is megfordult. Az úttest 3 méter széles, amely mellett 80 centiméter szélességben kimélyítjük az út szélét, majd homokkal és zúzott kővel töltjük fel. Ezzel kiszélesítjük az úttestet, hogy egymás mellett el tudjanak haladni a járművek, és ne kellejen senkinek kitérni. A Varga József utca lakosai is kérték, hogy betonozzuk ki az utca elején lévő részt, ami az útszakasz betonozásakor két-három ház előtt nem történt meg. Erre a tanács 580 000 dinárt hagyott jóvá. A tanács szorgalmazta az utcai világítás bővítését és újabb lámpatestek vásárlását is, amelyből tavaly tizenkettőt vásároltunk, az idén legalább a dupláját szeretnénk beszerezni, és a nyár folyamán felszereltetni a villanykarókra. Kiírtuk a pályázatot a járdajavításra, amelyre április 4. és 14. között adhatják be az igénylésüket a polgárok, hogy a saját házuk előtt rendbe tegyék a járdát. Ehhez a helyi közösség biztosít sódert és cementet, a polgárnak pedig november 1-ig kell elvégeznie a betonozást. Ha az önkormányzat folytatja a szennyvízcsatorna építését, akkor abba ismét bekapcsolódik a helyi közösség, amely segít a hálózatra való rákapcsolódásban a háztartásoknak. Tavaly közel száz háztartás kapcsolódott rá a hálózatra a segítségünkkel – nyilatkozta a titkár.