2024. április 19., péntek

A Természetes fény a múlt év legjobb magyar filmje

Nagy Dénes 2. világháborús filmdrámája érdemelte ki a legjobb tavalyi filmnek járó fődíjat a magyar film- és tévékritikus szerint. A díjátadón sok évtizedes kimagasló művészi munkásságáért életműdíjjal tüntették ki Sándor Pál Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendezőt, forgatókönyvírót, producert. Nagy Dénes első alkotása a Berlinálén az Ezüst Medvét is elnyerte korábban. Az alkotás egy olyan részét mutatja meg a második világháborúnak, amiről nem sokan beszélnek. Závada Pál azonos című regényének egy rövidke részletén alapuló Természetes fény nem a magyar világháborús múlt hősies, hanem inkább a letagadni vagy minimum elfeledni kívánt részéről szól: arról, amikor a nácikkal szövetséges magyar hadsereg megtámadta a Szovjetuniót, és ott aztán megszállóként volt jelen.

A legjobb rendezésért járó díjat Kocsis Ágnes érdemelte ki az Éden című filmjéért, a legjobb animációs filmnek járó díjat Ulrich Gábor Dűne című alkotása érdemelte ki – közölte a MÚOSZ. A legjobb kisjátékfilm díját Nagy Borbála Pannonia dicsérete című filmje kapta, míg a múlt év legjobb dokumentumfilmjének Bakony Alexa Tobi színei című filmjét hirdette ki a zsűri. A legjobb forgatókönyv díját Horváth Lili érdemelte ki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmért. A legjobb első film díját Kis Hajni Külön falka című filmje kapta. Operatőri díjban részesült Bántó Csaba a Békeidő, valamint Réder György a Spirál és a Hasadék című filmek fényképezéséért.

A legjobb női főszereplő díját Monori Lili kapta az Evolúció című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi főszereplő díját Dietz Gusztáv a Külön falka című filmben nyújtott játékáért kapta.

A legjobb női epizódalakítás díjával Török-Illyés Orsolyát ismerték el a Békeidő és a Toxikoma című filmekben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi epizódalakítás díját Hajdu Szabolcs érdemelte ki a Békeidő és a Becsúszó szerelem című filmekben nyújtott játékáért.

A legjobb vágás díját Gothár Mártonnak ítélték oda a Legjobb tudomásom szerint című filmért.

Különdíjban Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét részesítették a filmkritikusok.

.