2024. április 19., péntek

Kúlán népszerű a Magyar Szó

A Magyar Szó-élőújságján kisorsoltuk a Naptár nyereményeit

Cikkünkhöz GALÉRIA, és VIDEÓ is tartozik.

Élőújságot tartott március 26-án, szombaton a kúlai Népkörben a Magyar Szó és mezőgazdasági melléklete, a Magvető. Az est keretében kisorsolták a 2022-es Magyar Szó Naptár nyereményeit. A bevezetőben elhangzott, napilapunk a múlt század nyolcvanas éveitől folyamatosan tart élőújságot Kúlán, a 2008 óta megjelenő Magvető pedig több alkalommal itt sorsolta ki az általa meghirdetett nyereményjátékot.

Varjú Márta főszerkesztő felszólalásában elmondta, az utóbbi évben Kúlán jelentősen megnőtt a Magyar Szó iránti kereslet, ami szerinte azzal magyarázható, hogy egyre több helyi vonatkozású cikk, interjú és riport jelenik meg a lapban.Ökrész Rozália, a Magyar Szó Kft. igazgatója többek között elmondta, a Népkör egyike azon több száz magyar közösségi háznak, kultúrotthonnak, templomnak stb., amelyeket a Magyar Kormány támogatásainak köszönhetően újítottak fel.

− Valójában az itt élő, mintegy 2500 fős magyar közösség az, aki tett és tenni fog a megmaradásért, kultúránk és hagyományaink ápolásáért és továbbadásáért. Hogy ezt a megmaradást tovább tudjuk vinni, arra biztatom mindannyiukat, hogy április 3-án használják választói jogukat és szavazzanak – mondta Ökrész Rozália.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

Diósi Árpád, a Közélet rovat szerkesztője felszólalásában kiemelte, szívügyének tekinti a szórványmagyarság sorsát, hiszen maga is a szórványból származik. Fontosnak tartja a kis közösségek ragaszkodását a helyi kultúra és hagyományok ápolásához. Paraczky László, a lap kúlai tudósítója szerint egy-egy témakör megírásánál mindig számíthat a községben élők segítségére. Kiemelte a kúlai magyarság bámulatra méltó összefogását, ami szerinte példamutató lehet minden település számára. Kállai Göblös Nikoletta, a Magyar Szó „taxisofőrje” a lap online felületéről mondott összefoglalót, amely során kitért arra, hogy 2021-ben az internetes kiadás 10 millió kattintást jegyzett.

A házigazda Valka Károly, Kúla alpolgármestere rámutatott, a parlamenti választócédulán a hármas, az elnökjelölt szavazólapon a hatos, a helyhatósági választások esetében pedig az egyes számot kell bekarikázni. Hangsúlyozta, a Népkör, az iskola, a római katolikus templom stb. infrastukturális fejlesztése és az itteni magyar közösség előrehaladása annak köszönhető, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői közvetlenül részesei a helyi hatalomnak, ezért mindenkit arra kért, hogy április 3-án menjen el szavazni.

Az est folyamán Varga Attila, a Magvető szerkesztője a mezőgazdaságot érintő aktuális kérdésekről beszélt. Juhász Attilát, a mezőgazdasági minisztérium államtitkárát a megemelt mezőgazdasági támogatásokról és a kivitelről kérdezte, Fremond Árpád parlamenti képviselővel pedig a téma a falugazdász-hálózat kiépítése és munkája volt. Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese a tartományi támogatásokról szólva elmondta, hogy az eredményeket a pályázók a titkárság honlapján találhatják meg. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese pedig a jelenlévőknek az idei mezőgazdasági pályázatokról, a hitelek folyósításáról és a törlesztési futamidőkről beszélt.

Az est műsorvezetője Hugyik Karolina, a Népkör MMK néptáncpedagógusa volt. A műsorban fellépett a legfiatalabb csoport, az Aprócskák, akik rábaközi népi gyerekjátékokat mutattak be, a Százszorszép kisiskolásokból álló tánccsoport mezőföldi táncokkal lépett fel, a Napraforgó táncegyüttes pedig csíkszentdomokosi táncokat adott elő. Fenyvesi Petronella kúlai fiatal énekes pedig két közismert slágert énekelt. Az estet MagyarZó Pistike, azaz Molnár Zoltán színművész zárta.

Tekintettel arra, hogy a Magvető nyereményjátéka még nem zárult le, a 2022-es Magyar Szó Naptár nyereményeit Valka Károly húzta ki. A nyereményjáték fődíjának, a Capriolo kerékpárnak a boldog tulajdonosa a tordai Barna Nóra lett. Négy darab belépőt nyert a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőbe: Kospenda József (Topolya), Szabó Ilona (Csantavér) és Vastag Julianna (Hódegyháza). Vérnyomásmérőt nyert: Dobai Aranka (Torda), Urbán Mária (Bácskossuthfalva) és Kocsis Zsuzsanna (Zenta).