2024. május 2., csütörtök

Elmarad a III. világháború

Ukrajna öngyilkos drónokat kap az Egyesült Államoktól

Az Ukrajna elleni támadással sikerült megakadályozni a III. világháborút. Ez a meggyőződése az orosz parlament egyik magas rangú tisztségviselőjének. Az ukrán államfőnek pedig az, hogy hazája az EU tagja lesz.

Az Ukrajnában zajló „különleges katonai műveleteknek” köszönhetően sikerült elkerülni a III. világháborút – véli az orosz parlament felsőházának alelnöke. Konsztantin Koszacsev a RIA Novosztyi hírportálnak azt is elmondta, hogy ami most történik Ukrajnában, az valójában az Oroszország és az Egyesült Államok, illetve a NATO közti összecsapás megelőzése, melyre „biztosan sor került volna”, ha nincs e „különleges katonai művelet”.

Koszacsev szerint a történtek hatására a jövőben már mindenki figyelembe veszi Oroszország „nemzeti érdekeit és biztonsági aggályait, illetve a szándékot, hogy békében és biztonságban éljen a külvilággal”.

REJTÉLYES REPÜLŐK

Alighogy megjelent az újabb világháború elkerüléséről kifejtett véleménye, máris találgatások kezdődtek hazájában. Ám egészen más ügyben. Moszkvából ugyanis tegnap féltucat kormánygép szállt fel egyszerre és kelet felé távoztak. A közösségi oldalakon egyesek ezt aggasztó jelként értékelték.

A repülőkön fontos személyek szoktak utazni, de katonák szállítására is alkalmasak. Sokan azt gondolták, hogy a gépek ezúttal politikusokat vittek Vlagyimir Putyin elnök bunkerjába, ahol az ukrajnai hadműveletekről egyeztettek. Ám valószínűbb az a magyarázat, hogy a repülők katonákért mentek, akik hamarosan az ukrajnai hadszíntéren találhatják magukat.

Hírek szerint szerdán este Szergej Lavrov külügyminiszter repülőgépe is elindult, de Peking felé félúton visszafordult. Ennek oka ismeretlen.

NEM KÉR FALAT

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Bundestagban videón közvetített beszédében tegnap kijelentette: Európa közepén a szabad országok és a rabságban élők térségét felosztó fal emelkedik, amelynek ledöntéséhez segítség kell Berlintől. A német kancellárt arra kérte, hogy döntse le ezt a falat, „támogassa a békét, Ukrajnát és vessen véget a háborúnak”.

Beszédében arra figyelmeztetett, hogy az orosz agresszió célja egy nép megsemmisítése. Közölte ugyanakkor, hogy az ukránok szabadon akarnak élni, Ukrajna pedig az EU tagja lesz.

KÖNNYGÁZZAL OSZLATTAK

Az ukránok nemcsak harcolnak, hanem néhol tüntetnek is a megszállók ellen. Egy tömegmegmozdulás résztvevői ellen orosz katonák könnygázt vetettek be. Az incidensre a Fekete-tenger partján fekvő Szkadovszkban került sor, ahol helybeliek városi vezetők letartóztatása ellen tüntettek szerdán. A demonstrálókat könnygázzal oszlatták; ez volt az első ilyen eset a háború kezdete óta.

Melitopol polgármesterét is őrizetbe vették, de néhány nap után haza mehetett. Szabadulásáért cserébe Ukrajna kilenc orosz hadifoglyot engedett el.

TÚLÉLTÉK A SZÍNHÁZOMLÁST

A már napok óta ostromolt Mariupolban a legnagyobb gondot az összeomlott ivóvíz-szolgáltatás okozza, az emberek radiátorcsövekből, pocsolyákból próbálnak ivóvízhez jutni Az alpolgármester szerint a város épületeinek 80-90 százalékát érte bombatalálat.

Innen továbbra is sok civil szeretne távozni. Megnyitottak egy humanitárius folyosót, amely a lövöldözések miatt nem mindig biztonságos. Az utóbbi két napban több mint 31 ezren jutottak ki a tengerparti városból, ahol szerdán este egy óvóhelyként szolgáló színházépületet ért bombátalálat. Ukrán források szerint orosz gránát érte, orosz állítások szerint pedig az ukrán nacionalista Azov ezred tagjai robbantották fel. Bár az épület felszíni része több helyen leomlott, a pincében tartózkodó civilek (állítólag mintegy ezren, köztük sok nő és gyerek) sértetlenül úszták meg az esetet.

Az északi Csernyihivben időközben 53-ra emelkedett azoknak a száma, akik az orosz erők szerdai támadásai következtében vesztették életüket. Egy kijevi épületbe ismét egy lelőtt rakéta darabjai csapódtak be, egy ember halálát, három sérülését okozva.

WASHINGTON FEGYVEREKET AD

Az Egyesült Államok újabb fegyvereket küld Ukrajnának 800 millió dollár értékben. A szállítmány részét képezik légelhárító rendszerek, páncéltörő rakéták, kézifegyverek, gépkarabélyok, gránátvetők, lőszerek és drónok. Az utóbbiakból mintegy száz érkezik. A Switchblade típusú öngyilkos drónokról van szó (a célpontot eltalálva felrobbannak), amelyek hordozható eszközből rajokban indíthatók.