2024. április 27., szombat
UKRÁN VÁLSÁG

Függetlenként a paralimpiára

Versenyezhetnek a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián az orosz és a fehérorosz sportolók, de csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tegnapi döntése kapcsán a következőket írta a közleményében: „A paralimpiai zászló alatt fognak versenyezni, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik.”

Kizárták az oroszokat a kosárlabdából…

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) kizárta eseményeiről az orosz csapatokat. A FIBA döntéshozó szerve, a Central Board március 25-i ülésén határoz a folytatásról, míg az európai tagszervezet döntéseit a következő napokban jelentik be. Ekkor derül ki, hogy miként folytatódik a női Euroliga, melynek kedden rajtoló negyeddöntőjében a Sopron is érdekelt. A kontinentális elitsorozatban így később válik bizonyossá, hogy milyen következményei lehetnek a címvédő és veretlen Jekatyerinburg, valamint a kurszki Dinamo kizárásának.

…az atlétikából…

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) felfüggesztette az orosz és a fehérorosz versenyzőket. A szervezet közlése szerint az atléták a márciusi, belgrádi fedett pályás, valamint a júliusi, eugene-i szabadtéri világbajnokságon sem indulhatnak el. Kiemelték, a WA vezető testületének jövő heti megbeszélésén a fehérorosz szövetség felfüggesztése is szóba kerül majd. Az orosz sportági szövetséget még 2015-ben, a doppingbotrányok miatt függesztették fel, így az ország atlétái azóta csak semleges színekben vehettek részt a nemzetközi versenyeken. A mostani döntés nyomán ugyanakkor mostantól a különengedéllyel rendelkezők sem szerepelhetnek a viadalokon.

…a sportlövészetből…

A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) végrehajtó bizottsága úgy döntött, hogy nem engedi elindulni versenyein az orosz és a fehérorosz sportolókat, így el kellett hagyniuk a Kairóban zajló világkupaverseny helyszínét. A szövetség – melynek elnöke, Vlagyimir Liszin, illetve főtitkára, Alekszandr Ratner is orosz – rövid közleménye szerint a döntés további intézkedésig érvényes.

…és a profi ökölvívásból

A profi ökölvívás legjelentősebb szervezetei bejelentették, hogy az égiszük alatt versenyző bokszolók nem lépnek ringbe Oroszországban. Először a Bokszvilágtanács (WBC) közölte, hogy az ukrajnai háború miatt nem rendez mérkőzést orosz helyszínnel, majd a bojkottfelhíváshoz csatlakozott a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Bokszvilágszervezet (WBO) is.

Marad a 2023-as orosz vb-helyszín

A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) nem vette el a rendezési jogot Szentpétervártól, a 2023-as világbajnokság házigazdájától, mivel továbbra is reménykedik az orosz–ukrán konfliktus diplomáciai megoldásában – nyilatkozta a TASZSZ orosz hírügynökségnek az IIHF elnöke. Erről azután beszélt Luc Tardif, hogy hétfőn az IIHF vezető testülete, a tanács kizárta az ez évi, májusi finnországi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat. Az IIHF nemcsak a felnőtt férfi, hanem valamennyi korosztályban az orosz és a fehérorosz férfi- és női válogatottakat és klubcsapatokat is büntette, eltiltva őket a nemzetközi tornákon való részvételtől, egyszersmind elvette a 2022. december 26. és 2023. január 5. között Novoszibirszkbe és Omszkba tervezett junior-világbajnokság (U20) rendezési jogát Oroszországtól.