2024. április 26., péntek

Töretlen a felvételi felkészítő iránti érdeklődés

Az idén 123 érettségiző jelentkezett az MNT tizenkettedik alkalommal megszervezett programjára

Szombaton megkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács idei, több hónapos egyetemi felvételi felkészítő programja. A virtuális térben megtartott központi megnyitón De Negri Ibolya, a nemzeti tanács Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte a leendő hallgatókat, valamint a felkészítő tanárokat. Ezt követően a Magyar Szónak nyilatkozva elmondta, hogy az MNT immár tizenkettedik alkalommal szervezi meg a felvételi felkészítőt, amelyik a tanács komplex felsőoktatási ösztöndíjprogramjának az egyik eleme. A cél, hogy felkészítsék a szerbiai felsőoktatási intézmények valamelyikében továbbtanulni tervező érettségizőket a felvételi vizsgára. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a program hozadéka nagy, mint ahogyan annak népszerűsége is, emelte ki De Negri Ibolya.

– Az idén 123 diák jelentkezett, ez értékelésünk szerint szép szám. Az ingyenes felkészítő program öt hónapon át tart. Tizennégy tantárgyból lehetett válogatni, ezek a tantárgyak zömében lefedik azokat a felvételi tárgyakat, amelyek a szerbiai felsőoktatási karokon jelen vannak. Lehetőséget biztosítunk az érettségizőknek arra, hogy még jobban elsajátítsák a tananyagot, illetve arra, hogy minél jobb eredményt érjenek el a felvételi vizsgákon. Ennek a programnak a jelentősége jelenleg talán még nagyobb, mint korábban, hiszen a távoktatás okán biztosan bizonyos szintű hiányosságok jellemzőek. A felkészítő tanárok többsége már hosszabb ideje együttműködik a programban, ám az idén új kollégák is csatlakoztak. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az idén először kínáltuk fel a szerb nyelv és irodalom tantárgyat, azaz felkészítő-csoportot, hiszen az állami alapítású jogi karon ebből felvételiznek a diákok. Az érdeklődés a biológia, a matematika, valamint a magyar nyelv és irodalom tantárgyak tekintetében volt a legnagyobb – taglalta De Negri Ibolya.

Fotó: Pesevszki Evelyn

Fotó: Pesevszki Evelyn

A felkészítő program kezdetben biztosan online térben zajlik, minden második szombaton, kétszer másfél órán át. Remélik, hogy májusban már tantermi felkészítőt is sikerül megtartani, derült ki a beszélgetés folytatásában, mint ahogyan az is, hogy a diákok folyamatosan kapcsolatban állnak a felkészítő tanárokkal, illetve a portálon fennlévő feladatsorok kapcsán bármikor kérdéssel fordulhatnak hozzájuk. A program hagyományosan kétnapos felkészítő táborral fejeződik, ennek keretében lehetőség lesz arra, hogy még egyszer összegezzék a tananyagot, emelte ki De Negri Ibolya.

Az érettségizőknek a magyar nyelv és irodalom, az angol nyelv, a szerb nyelv és irodalom, a matematika, a fizika, az informatika, a közgazdaságtan, a biológia, a kémia, a földrajz, a történelem, a szociológia és a pszichológia tantárgyakból biztosítottak felkészítőt.