2024. május 10., péntek

Bajusz

Akaratlanul is meghallottam, hogy fiatalok nagy nevetés közben beszéltek valakiről, akinek – így mondták – közmunkás bajusza van. Soha életemben nem hallottam még közmunkás bajuszról, meg is kérdeztem tőlük, mit jelent. Kicsit zavarba jöttek, és végül azzal tértek ki a válasz elől, hogy van, aki ezt alapból érti, van, aki nem, és annak nem is lehet megmagyarázni. Hát, én azok közé tartozom, akik ezt nem értik alapból, de szerettem volna megtudni, kire mondják. Próbáltam utánajárni, és úgy tűnik, ez is azok közé a nyelvi fordulatok közé tartozik, amelyek jelenleg csak a szóbeli megnyilatkozásokban és bizonyos körökben, például fiatalok között használatosak, ott viszont nem mennek újdonságszámba.

Maga a bajusz szó nyelvünk gyakorta használt, ismeretlen eredetű szava. Használata során csak annyi probléma szokott felmerülni, hogy a toldalékos vagy képzett alakjaiban az u hang benne marad-e, vagy kiesik: a bajuszos vagy bajszos, bajusza vagy bajsza alakot mondjuk-e inkább? Mindkettő helyes, tehát választhatunk. Az viszont helyesírási szempontból nem helyes, hogy olykor hosszú ú-val írják: bajúsz. Még családneveknél is láttam ezt az írásmódot, ott viszont elgondolkodhatunk azon, hogy egyszerű helyesírási hibáról van szó, vagy esetleg hagyományosan így írják ezt a családnevet. Újabban azonban még ezt a szempontot is felülírja a hivatalosan kiadott dokumentumok írásmódja: egy anyakönyvi kivonat például, bármilyen hibásan állították is ki, abban a formában hiteles. Sok bosszúság forrása ez a gyakorlat, elvégre egy hivatal a tévedésével nem írhatja át a helyesírási elveket. Az ügyfél persze reklamálhat, ha van kedve és ideje…

A bajusz fő jelentése a férfiak felső ajka fölött meghagyott szőrzetre vonatkozik. De bajusznak mondjuk a kukorica csövén levő selymes szálakat, az állatok, például macska szája körüli hosszú, érzékeny szőrszálakat. Manapság van, aki visel bajuszt, van, aki nem. A történelem során azonban nem mindig volt ez így. Rákóczi Ferencet, Arany Jánost, Petőfi Sándort vagy József Attilát például nem tudnánk elképzelni bajusz nélkül. Bizonyos korokban elképzelhetetlen volt, hogy férfiember bajusz nélkül jelenjen meg. Feljegyezték, hogy a XIX. század második felében az angol katonáknak előírták a bajusz használatát. Valószínűen a hősiességre, a bátorságra, a férfiasságra utal a bajusz. Nem mindegy az sem, hogy milyen a formája: harcsabajusz, kefebajusz, ceruzabajusz és még nagyon sokféle lehet. Sőt egyes bajuszfajták szinte szimbólumértékűvé váltak. Az Agatha Christie-regények hősének, a briliáns magándetektívnek, Poirot-nak a bajusza a férfiúi büszkeség szimbóluma, Chaplin bajusza egészen más jelentéssel bír. Viccesebbé tette a megjelenését, bár bajuszát látva a diktátor, Hitler kefebajuszára asszociálhatunk. Salvador Dalí 25 centiméteres bajusza a művész extrém megjelenését és szürrealista nézeteit tükrözi. Szólhatunk a nők egykori bálványa, Az elfújta a szél főhőse, Clark Gable színész ceruzabajuszáról, Einstein bozontos bajuszáról és még számos „ikonikus” bajuszról. A hölgyek körében az excentrikus Frida Kahlo büszkén vállalt bajusza a festőnő merész felfogásának és életvitelének szimbóluma.

November táján a budapesti utcákon bajuszos villamosok jelentek meg. A leggyakoribb járatokon a villamosok elejét bajusz díszítette. Aki először látta, arra gondolhatott, hogy kicsit talán megújították, „feldobták” a villamosok megszokott kinézetét, épp úgy, mint az egész évben járó mosolygós ábrával vagy karácsony táján a fénnyel feldíszített villamosok esetében. Kiderült azonban, hogy ennél többről volt szó. Mint ahogy a szintén újabban látható maszkos villamosok a járványra és a maszkviselésre emlékeztetnek, a bajuszos villamosok is figyelmeztetni szeretnének valamire. Mégpedig kifejezetten a férfiakhoz szólnak, és egészségük érdekében bizonyos szűrővizsgálatokra szeretnék rábírni őket.

Ötletes kezdeményezésnek tűnik. Nem erőszakos, nem tolakodó, ugyanakkor sok ember figyelmét fel tudja hívni egy fontos dologra. Mint megtudtam, csak két-három éve tart ez az akció minden év novemberében, és valószínűen még sokan nem értesültek róla, mit is jelent valójában.

A bajuszos villamosok pozitív tartalmával ellentétben a bevezetőben említett közmunkás bajusz jelzős szerkezet viszont nem tartalmaz pozitív jelentést. Van benne valami lekezelő, lenéző, elítélő, ami jelen társadalmunk kedvezőtlen helyzetében élő emberekre vonatkozik. Jó lenne, ha beszédünkben tudatosan kerülnénk a bárkire nézve is pejoratív stílusértékű fordulatokat.