2024. április 26., péntek
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

A jelenkor kollektív antihősei a színpadon

Fővárosi sikereik után Ljubljanában vendégszerepelnek az újvidéki színészek

Szombaton és vasárnap a Belgrádi Drámai Színházban, a Predrag Pepi Laković Kisszínpadon láthatta a közönség a Demokrácia című előadást. A darab szerzője Joszif A. Brodszkij zsidó származású orosz költő és esszéíró, aki 1987-ben kiérdemelte az irodalmi Nobel-díjat.

Az Újvidéki Színház és a Belgrádi Drámai Színház közös előadását Veljko Mićunović rendezte. Az Újvidéki Színház társulatából színművészként Mészáros Árpád és Pongó Gábor vette ki részét a munkából. Ragyogóan alakítottak a kilencvenperces produkcióban már a fővárosi bemutatón, 2021 májusában a Belgrádi Drámai Színházban, a székvárosiak pedig június első hetében tapsolták meg a sikeres premiert az Újvidéki Színház Nagytermében.

Veljko Mićunović rendező megfogalmazásában a demokrácia ellentmondása valószínűleg abban rejlik, hogy magát jónak tartja, mindig jót akar, viszont a demokratizálódás folyamatában általában legtöbbször rosszat tesz. Az egyénnek reménytelenül alárendelt helyzetében nincs lehetősége megtorolni a sérelmeket. Az ellenfél birtokol minden esélyt. Az erkölcsi fölény nem nyújt vigaszt az embernek. Ellentétben az egyénnel, aki fásultan feladja, a demokrácia nem áll meg. Folyton halad. Kicsavarodottan, bántalmazva ugyan, többszörösen megerőszakolva és dühösen.

A manipulatív pénzügyminiszter Pongó Gábor, a mindenható Matilda kabinetfőnök Tamara Aleksić, Sesilija profán művelődési miniszterként Ivana Nikolićot láthatta a színház közönsége. A tipikus rendőrminiszter szerepében Mészáros Árpád jeleskedett, egy nem fontos ország Bazil Modestovič nevű elnökét pedig Ozren Grabarić alakította. A közönség láthatta a jelenkor kollektív antihőseit. Ráébredt, hogy a demokrácia csak közhely, gyakran ürügy, hogy kinevessék azokat, akik hisznek benne. Az előadásban a néző ráismert az útra a demokrácia megvalósításának szándékától a demokrácia abszurd pusztulásáig.

A kritikusok szerint Slobodan Obradović dramaturg és Veljko Mićunović rendező Joszif Brodszki szövegén dolgozva a tipikus orosz-szovjet történetnek helyet talált a mi jól ismert valóságunkban is. Minden totalitárius társadalom küzdelme a demokráciával azonos, és a vele való manipulálás is. Így egy az egyben felismerhető.

Az előadás szövege olyan, mint a programfüzet – minden illúziót lerombol a demokratikus társadalom lehetőségéről; alaposan, tételenként, mégis költőien dúsítva, ötletesen, fordulatosan, az abszurdra építve a groteszket, rövid versekben a lényeget célozva meg. Nušići éleslátással, brechtesen megszólalva, keserűen.

Slobodan Obradović dramaturg, Marija Kalabić díszlettervező, Jelena Stokuća jelmeztervező, Irena Popović Dragović zeneszerző, a színpadi beszédtechnikáért felelős Dijana Marojević, Nikola Dragović és Ivan Mirković zenészek és Srđan Jovanović világosító derekas munkát végeztek. Ez a siker titka.

Ezzel az időszerű produkcióval a színművészek csütörtökön 21 órakor a ljubljanai közönség elé lépnek az MGL – Mestno gledališče ljublanjsko színpadán.  Ez a színház február 9-étől 14-éig házigazdája a Ruta regionális fesztiválnak.