2024. március 28., csütörtök
OLVASNIVALÓ

Egy új esztendő új filmjei

Januári Filmbemutatók

Miután szilveszter éjszakáján kibuliztuk magunkat, talán még egy picit kótyagosan, de itt az ideje rálesni, hogy milyen filmeket nézhetünk az új esztendő első hónapjában.

A Netflix online tartalomsugárzó nem hezitál sokat, és január 6-ától, azaz mától egy posztapokaliptikus filmmel készít fel minket az előttünk álló évre. Az Anya kontra androidokban (Mother/Android) androidok lázadása által pusztul el a körülöttünk lévő világ, amelyben egy fiatal férfi és terhes felesége igyekszik biztos menedékre találni.

A magyarországi mozik ugyanezen a napon mutatják be Deák KristófAz unoka című magyar bűnügyi thrillerét Blahó Gergő, Jordán Tamás, Jászberényi Gábor, Döbrösi Laura, Bárdos Judit, Pogány Judit, Papp János, Hámori Ildikó, Tordai Teri, Baranyi László, Kertész Péter és Mikó István főszereplésével. Az unoka egy nyomozós thrillerbe oltott felnövéstörténet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi (Blahó Gergő). Miután imádott nagyapja (Jordán Tamás) egy lelketlen csalás áldozata lesz, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg egy csapat szövetségesre.

Január 13-ától érkezik a mozikba a Macbeth tragédiája (The Tragedy of Macbeth). Joel Coen William Shakespeare drámája alapján készítette el filmjét Denzel Washington, Frances MacDormand és Alex Hassel főszereplésével.

Január 20-án érkezik az év első Marvel multiverzumban játszódó filmje a Morbius című Pókember mellékszál. Morbius a Pókember-világ egyik (fél)rosszfiúja, akinek a történetéből Venomhoz hasonló filmet csinálnának. A címszereplő (Jared Leto) egy ritka vérbetegségben szenvedő tudós, aki egy saját maga által kidolgozott gyógymóddal próbál meg úrrá lenni a betegségén, de mellékhatásként vámpírokhoz hasonló életmódra kényszerül, így emberek vérére szomjazik.

Ugyanezen a napon tekinthetjük meg a Nem hagytak nyomokat (Zeby nie bylo sladów) lengyel történelmi thrillert. A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is. Jan P. Matuszynski, Az utolsó család rendezőjének ledöbbentő erejű legújabb filmjének mondanivalója, bár csaknem negyven évvel ezelőtt játszódik, aligha lehetne aktuálisabb.