2024. április 19., péntek
SZENTMIHÁLY

Öt év után (újra) megnyitják a tornatermet

Szentmihályon 2012-ben kezdődött el az iskola tornatermének az építése. Befejezésének a határideje akkor három hónap volt. Azután 2016. november 17-én (1918-ban ezen a napon vonult be az első világháború végén a szerb katonaság Nagybecskerekre, ráadásul az év decemberében helyhatósági választások is voltak) megtartották a létesítmény ünnepélyes megnyitóját is. Ennek ellenére mégis öt év kellett ahhoz, hogy a diákok birtokba vehessék a várva várt tornatermet.

Ugyanis, csakhamar kiderült, hogy elsiették a dolgot, mert nem történt meg az épület műszaki átvétele és így nem kapták meg a használati engedélyt sem. Attól kezdve tartott az építési hiányosságok elhárítása.

A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola kihelyezett tagozatában pedig továbbra is az iskola előcsarnokában, illetve az iskolaudvarban tornáznak a gyerekek. A bejelentés szerint ez az állapot a jövő héttől megváltozik, mivel január 17-én, hétfőn délben újból megnyitják a létesítményt – a jelek szerint szerényebb külsőségek mellett, mint először volt.

A mintegy nyolcszáz lakosú bánáti Szentmihályon 1979-ben épül fel az új iskola. Attól kezdve a tornaórákat az iskola sportpályáján tartják, télen pedig a tantermekben vagy az iskola előcsarnokában tornáznak a gyerekek. Hiába épült fel a tornatermük 2016-ra, amikor annak ajtaja csak a felavatásán volt nyitva.

Eddig csak a galambok használták (Fotó: Kecskés István felvétele)

Eddig csak a galambok használták (Fotó: Kecskés István felvétele)

Csakhamar kiderült, hogy komoly tervezési hiányosságai vannak. Kezdve attól, hogy a főbejárati ajtó befelé nyílik, a tartóoszlopoknak a pályához való közelsége pedig a sportolók biztonságát veszélyeztetik. Ezenkívül ráadásul időközben csődbe jutott a munka kivitelezője. Így a létesítmény nem használható a megfelelő engedély nélkül, nem biztonságos sem a gyerekek, sem a tanárok számára – indokolták meg akkor az illetékesek.

Az volt az elképzelés, hogy az iskola diákjai mellett (akkor mintegy nyolcvanan voltak) a tágas, korszerű fűtési rendszerrel rendelkező tornatermet a helybeli és a szomszédos Jankahíd sportolói (asztaliteniszezők, labdarúgók) is igénybe vehetik majd. Erre azonban éveket kellett várni. Érdekes, hogy ebben az időszakban még két falusi tornatermet építettek és nyitottak meg Bótoson és Aradácon.

A megnyitóról egyelőre csak annyit tudni – a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola honlapján közzétett hírből, hogy megint csak 17-én, (de most januárban) tartják meg. Az épület előtt megtartott ünnepségen Nagybecskerek város diákparlamentjének a képviselői veszik majd át a létesítmény kulcsait.