2024. március 19., kedd
PACSÉR

Támogatókat keresnek a kis sportolók

Két pacséri ifjú tehetség meghívást kapott a taekwondo-Eb-n bemutatkozó szerbiai keretcsapatba

A pacséri és bácskossuthfalvi gyerekeket tömörítő Sung Taekwondoklub két tagja, Stefanović Denis és Nenad Ajvaz nagy megtiszteltetésben részesült, a versenyeken felmutatott eredményeik alapján meghívást kaptak a szerbiai válogatott keretcsapatába. Ezzel részvételi jogot szereztek a tavasszal Horvátországban megrendezendő Európa-bajnokságra is. A felkészülési folyamat nem kis anyagi és időbeli erőbefektetésébe kerül a családoknak, a részvétel viszont olyan terheket róna a szülőkre, amit egyedül nem tudnak megoldani, ezért fordulnak a sajtó nyilvánosságához.

A Sung Taekwondoklub csapata a Bácskossuthfalván 2019-ben megszervezett Vojvodina Openen. Denis és Nenad tartják a serleget

A Sung Taekwondoklub csapata a Bácskossuthfalván 2019-ben megszervezett Vojvodina Openen. Denis és Nenad tartják a serleget

A pacséri Moša Pijade Általános Iskola diákjainak az edzője, Ljubica Mirković elmondta, hogy az idén 9 éves Sung TK igen eredményes, a fennállás óta közel 1000 éremmel gazdagították a kis versenyzők falujukat, és vitték Topolya község jó hírnevét is Magyarországra, Szlovákiába, a Balkán több országába, sőt Nagy-Britanniába is.

– Európa legjobb taekwondósai március 25-e és április 2-a között mérkőznek meg a horvátországi Porečben. Nehéz időszakon vagyunk túl, mert a múlt évünk gyakorlatilag motiváló versenyek nélkül múlt el, csak edzéseket tudtunk szervezni. Egyébkén 2020-ban a szerbiai klubok sorában a második helyen zártuk a versenyszezont. Néhány évvel ezelőtt már volt egy sikeres tagunk, akkor a liverpooli Eb-n bronzéremmel gyarapodtunk, ezúttal két tagunk is olyan hozzáállást, eredményt tud felmutatni, ami felkeltette a sportág vezetőinek, a Nemzetközi Taekwondoszövetség (ITF) szerbiai tagszervezetének a figyelmét – mondta el az edző. Denis anyukája, Emília elárulta, hogy a fia 7. éve látogatja a topolyai házaspár, Ljubica és Mirko Mirković edzéseit, és 5. osztályos gyermeke össze tudja hangolni az iskolai kötelezettségeit az edzésekkel.

– Denis 2017-ben vett részt első alkalommal versenyen, és mindjárt sikerélménnyel gazdagodott, ami további motivációt adott neki az edzésekhez. Tudunk magunk mögött hullámvölgyeket is, de mostanra beérett az elmúlt évek edzésein, versenyein megszerzett tapasztalat, és ráérzett a komolyan és következetesen elvégzett edzések jelentőségére – mondta Emília, az edző, Ljubica pedig hozzátette, hogy Denis abban tudott példát mutatni, hogy hogyan lehet és kell egy nehéz időszak után felállni, és kijavítani a technikai hiányosságokat. A fiú egyébként a versenyszezonban komoly nemzetközi mezőnyben ért el figyelemre méltó eredményeket, így érmesként tért haza többek között Budapestről, Bulgáriából és egy nyitrai versenyről is. Nenadról megtudtuk, hogy a taekwondo-összecsapások egyik kiemelkedő egyénisége, rendkívüli intelligenciával áll ellenfelei elé, akiket gyorsan kiismer, majd koncentrált figyelemmel küzdve gyorsan győzelemre viszi az összecsapást, mert nem szeret veszíteni. A fiú anyukája, Jelena elárulta, hogy 6. osztályos fia példás tanuló, és az élet más területein is nagy harcos, hiszen egy betegség miatt huzamosabb ideig nem vehetett részt edzéseken.

Denis 2017-ben vett részt első alkalommal versenyen

Denis 2017-ben vett részt első alkalommal versenyen

– Egy falat szenteltünk az otthonunkban a taekwondónak köszönhetően begyűjtött érmeknek, serlegeknek. Nenad legkedvesebb sikere és motivációja az első érem, amit egy loznicai versenyről hozott haza néhány évvel ezelőtt. Egyébként örömmel gyakorolja a taekwondót, számos barátságot, ismeretséget szerzett már a sportágnak köszönhetően az egész országban és külföldön is. A legnagyobb támasza és segítsége a bátyja, Nikola, aki szintén eredményes a sportág hazai és nemzetközi megmérettetésein – hallhattuk Jelenától.

A beszélgetés végén a szülők elárulták, hogy elsősorban a nevezési díjra, az Eb-n történő elszállásolás jelentős költségeire, a szabványosított felszerelés beszerzésére és útiköltségre kérik a támogatók segítségét, mindezt azért, hogy gyermekeik tovább öregbíthessék Pacsér és egyben Topolya község jó hírnevét.